naar boven  

Interview: Del Ferro-methode kan stotteren verhelpen

05-06-2023

In Nederland stottert ongeveer een procent van de bevolking, het begint meestal vroeg en iedereen heeft een persoonlijke aanleiding. Ingrid Del Ferro nam op 24-jarige leeftijd het instituut van haar vader over en is sindsdien directeur van het Del Ferro instituut. Met de Del Ferro-methode is het haar missie om mensen te helpen het stotteren te overwinnen. Al jaren pleit ze voor de vergoeding van haar methode in de basisverzekering, maar de zorgverzekeraars verzekeren alleen nog logopedie.

Jullie staan met de Del Ferro-methode voor het ‘overwinnen’ van stotteren, waarom is dat zo’n belangrijk punt?

‘Het is belangrijk omdat in de reguliere logopedie, waar je naartoe gaat voor het stotteren, de overtuiging is dat stotteren een kwaal is waar je mee moet leren leven: eens een stotteraar, altijd een stotteraar. Mijn vader heeft in 1978 ontdekt dat stotteren een fysieke oorzaak heeft, dat de middenrifspier, je ademspier tijdens het stotteren ongecontroleerde bewegingen maakt. Wanneer je die spier traint zal hij weer een vloeiende beweging maken, zoals dat bij jou en mij gebeurt en dan stotter je niet. Vandaar dat het begrip ‘overwinnen’ belangrijk is voor mensen die al jarenlang horen niet van het stotteren af te kunnen komen.’

‘Met het trainen van de middenrifspier zijn heel veel klachten verholpen’

Is er nou een aanleiding voor stotteren?

‘Dat is het lastige, want dat is echt per persoon anders. Ik had laatst een jongen bij de cursus, die was bij zijn oma opgegroeid en toen hij vroeger naar bed ging, ging zijn oma hem altijd kietelen. Dan moest hij heel hard lachen, maar wilde hij ook zeggen ‘nie-nie-niet doen’ en zo is hij er in blijven hangen en was dat dus de oorzaak. Soms valt de oorzaak ook niet te verklaren.’

Zit er ook een mentaal aspect aan stotteren?

‘Ja, dat heeft een sterke invloed op het stotteren. Stotteren begint tussen het tweede en zesde levensjaar en bijna elk kind heeft dan woordzoekproblemen. Die hele spraak-taalcoördinatie is zo ingewikkeld, dat moet op een gegeven moment gewoon in elkaar passen. Mensen die stotteren worden heel vaak gepest en nagedaan, dat is een ontzettend litteken op je ziel. Daar wordt een groep die stottert heel agressief van en die verweert zich dan in plaats van verbaal, fysiek. Een andere groep wordt stiller en die trekt zich terug. Dat is natuurlijk heel waardeloos voor de ontwikkeling, want je kan je niet uitdrukken zoals je wilt en dus niet echt jezelf zijn. Heel vaak bepaalt het stotteren dus jouw gedrag.’’

Een logopedist helpt ook bij het stotteren, waarin onderscheidt Del Ferro zich in de behandelwijze?

‘De filosofie op stotteren is dus helemaal anders ten eerste. Mensen die hier komen moeten gemotiveerd zijn om er vanaf te komen. Bij logopedie ga je meestal wekelijks naar de afspraken, wij hebben voor het grootste gedeelte, naast privétraining, groepstherapie van vijf aaneengesloten dagen met een hoge intensiteit. De training is heel praktisch, waarbij wij de cursisten confronteren met allerlei spreeksituaties die voorkomen in het dagelijks leven, waarbij de kans op stotteren zich kan voordoen. Logopedie is een ontzettend mooi vak en het heeft mij bijvoorbeeld van het slissen af geholpen, maar op het gebied van stotteren hebben zij nog een andere overtuiging. Bij logopedie ga je naar de oorzaak van het stotteren en daar leer je mee om te gaan. Wij zijn meer op de oplossing ervan gericht.’

Denk je dat logopedie en de Del Ferro-methode elkaar kunnen aanvullen?

‘Het begint natuurlijk bij het erkennen dat je een stotterprobleem hebt. Mensen moeten met de billen bloot: ‘ik heb een probleem’, en kiezen er dan meestal voor om naar de logopedist te gaan. Maar waar wij voor pleiten is dat mensen ook naar Del Ferro doorgestuurd worden. Mensen die stotteren ontwikkelen over de jaren heen trucjes om het stotteren te verbergen of spreken dan heel onduidelijk. De cursisten leren bij ons ook hoe je spreekt met articulatie, intonatie en zelfvertrouwen. Wanneer mensen dan van het stotteren af zijn, maar nog andere spraakproblemen hebben zoals slissen, dan sturen wij hen daarvoor door naar de logopedist. Maar die beslissing is dan meer aan hen.’

Jullie pleiten voor het vergoeden van Del Ferro in de basisverzekering. Stottertherapie bij een logopedist wordt wel al vergoed, waarom zou Del Ferro ook vergoed moeten worden?

‘Ik gun iedereen een stottervrij leven en wij pleiten al jaren voor de vergoeding van de cursus in de basisverzekering. Er zijn wel zorgverzekeraars die het in een aanvullende verzekering vergoeden, maar daarvoor is de premie dan wel hoog. Er zijn ook veel mensen die het vergoed krijgen door hun werkgever of instanties zoals de gemeente of UWV. Wanneer je ergens solliciteert, maar ze kunnen je niet aannemen omdat je stottert, kan de werkgever ervoor kiezen het te vergoeden. Er zijn al wat andere mogelijkheden dus. Maar het is wel jammer dat de zorgverzekeraars zo star zijn. We hebben zelf onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat stotteraars die bij Del Ferro komen gemiddeld al zo’n vier jaar logopedie achter de rug hebben. Die kosten worden allemaal vergoed. Als mensen meteen naar Del Ferro waren gegaan, scheelde dat de staat op jaarbasis tien miljoen euro, volgens ons onderzoek.’

De Del Ferro-methode is ontwikkeld en opgericht door jouw vader. Zijn er ontwikkelingen geweest in de behandelwijze in de afgelopen jaren?

‘We hebben de afgelopen tien jaar een ontzettende shift gemaakt in de aanpak en de benadering naar de mensen toe. We zijn veel meer mindful gaan werken en we zijn wat verzacht. Zo werken we ook nauw samen met een psycholoog en bieden we nazorg. Mijn vader was een Amerikaan en had best een forse aanpak, de methode was nog een beetje kort door de bocht en heel resultaatgericht. Nu kijken we ook meer naar het hele proces.’

Interview door: Noa Vendrig