naar boven  

Stotteren op latere leeftijd

05-01-2023

Waar stotteren precies door ontstaan is, ondanks vele jaren van onderzoek, nog steeds niet ontdekt. Hier zijn wel verschillende theorieën over.
Stotteren begint bij de meeste mensen in de leeftijd van twee en zes. Vaak is hier geen enkele aanwijsbare reden voor. Het zou kunnen worden veroorzaakt door een heftige of emotionele gebeurtenis, zowel positief als negatief. Het zeker voorkomen dat een kind ‘vanzelf’ over het stotteren heen groeit. Dan was het stotteren een fase.

Stotteren op latere leeftijd

Een enkele keer kan het ook gebeuren dat stotteren pas op latere leeftijd begint. Vaak ligt er dan een emotioneel trauma aan ten grondslag. Een ernstig auto ongeluk of een treurige familie gebeurtenis bijvoorbeeld kunnen een oorzaak zijn voor plotseling stotteren op latere leeftijd. Ook onzekerheid die de pubertijd met zich meebrengt kan een trigger zijn voor stotteren op latere leeftijd.

Het kan ook zijn dat iemand  verborgen heeft gestotterd. Je hebt wellicht synoniemen gebruikt om het stotteren te verbloemen. Doordat je bijvoorbeeld met een nieuwe baan begint waar je  wellicht veel meer moet gaan spreken of je wordt je geacht om presentaties te geven, kan het stotteren op latere leeftijd toeslaan. Het kan ook zijn dat je in een vreemde taal moet gaan spreken. Situaties waarin je niet jouw synoniemen kunt inzetten, waardoor het stotteren de kop opsteekt.

Stotteren op latere leeftijd verhelpen

Na een bepaalde leeftijd zal het stotteren niet meer vanzelf overgaan. Er bestaat ook geen ‘quick fix’ in de vorm van een medicijn, vaccinatie of iets dergelijks. Wat er wel bestaat is de Del Ferro Methode. De Del Ferro Methode is een spreektechniek waarbij je direct vloeiend spreekt. Door het toepassen van de techniek krijg je controle over je middenrif. Een vloeiend bewegend middenrif zorgt voor een vloeiende luchtstroom tegen de samengetrokken stembanden aan. Dit resulteert in een vloeiende zin.
​​​​​​Wanneer deze techniek consequent toegepast wordt gaat de spier wennen aan het alleen maar vloeiend omhoog bewegen. Deze ‘muscle memory’ zorgt ervoor dat na verloop van tijd, na het doorlopen van verschillende fases, een automatisme is geworden.

Met deze techniek worden onze cursisten geadviseerd om dit in alledaagse situaties toe te passen. Ook in situaties wat altijd een uitdaging was. Stotteren op latere leeftijd kan gezorgd hebben voor meer spreekangsten. Door een aantal keer veel te stotteren tijdens bijvoorbeeld presenteren of telefoneren, vindt men dit eng om te doen. Deze negatieve ervaringen dienen omgedraaid te worden naar positieve ervaringen.

Een presentatie vloeiend volbrengen staat gelijk aan succes. Het besef dat het wel mogelijk is dit te doen geeft motivatie om dit vaker te doen. Ook geeft het vertrouwen om andere uitdagingen aan te gaan en zo gaat de sneeuwbal rollen. Het boek van succes laat in alle processen het zelfvertrouwen groeien en onzekerheden wegnemen totdat alle spreekangsten verdwenen zijn.
Zo wordt de fysieke oorzaak van het stotteren aangepakt en zin voor zin de mentale gevolgen hiervan weggewerkt.