naar boven  

Stotteren en de ademhaling. Wat hebben ze met elkaar te maken?

03-01-2023

Veel mensen zullen zich wel eens hebben afgevraagd hoe het kan dat sommige personen stotteren tijdens het spreken maar daar geen last van hebben tijdens het zingen. Dit komt omdat iedereen tijdens het zingen controle heeft over het middenrif.

Het middenrif is een koepelvormige spier wat zich bevindt tussen de borst- en de buikholte. Het zit vast aan een aantal ribben en is grotendeels verantwoordelijk voor het in- en uitademen.

Tijdens een inademing gaat het middenrif omlaag en plat het af. Het middenrif zuigt lucht naar binnen door de neus of door de mond waardoor de longen zich met zuurstof vullen en de ribben naar buiten bewegen.

Bij een uitademing gebeurt precies het tegenovergestelde. Het middenrif beweegt omhoog en neemt haar koepelvorm weer aan. Hierbij perst het middenrif de lucht vanuit de longen naar buiten en ribben bewegen weer naar binnen.

Tijdens het spreken maakt het middenrif precies dezelfde bewegingen. Voor het praten moet een mens altijd eerst inademen om vervolgens te spreken op de uitademing. Het verschil tussen ademen en spreken zit in het strottenhoofd waar zich twee stembanden bevinden. Tijdens het in- en uitademen staan deze stembanden open. Tijdens het spreken krijgen de stembanden een signaal van de hersenen om te sluiten.

De vloeiend omhooggaande beweging van het middenrif zorgt voor een vloeiende luchtstroom tegen de gesloten stembanden aan. Dit resulteert in klanken en een vloeiende zin.

Bij het stotteren wordt deze vloeiend omhooggaande luchtstroom verbroken. Stotteren lijkt op schrikken waar ook een (kleine) inademing plaatsvindt. Tijdens deze inademing schiet het middenrif omlaag en wordt er geen vloeiend omhooggaande luchtstroom meer geproduceerd waardoor er ook geen vloeiende zinnen uitkomen.

De Del Ferro Methode is een spreektechniek waarbij de middenriftraining het hoofdbestanddeel van de cursus is en er veel aandacht wordt besteed aan de ademhaling. Deze spreektechniek zorgt ervoor dat ook tijdens het spreken het middenrif elke keer vloeiend omhoog beweegt waardoor er vloeiende zinnen geproduceerd worden. Vanaf de eerste cursusdag wordt er al direct vloeiend gesproken.

Het direct vloeiend spreken zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen toeneemt en spreekangsten verdwijnen. Door het consequent toepassen van de Del Ferro Methode is er na een korte periode geen spreektechniek meer nodig. Het middenrif is gewend vloeiend omhoog te bewegen en alle angsten en onzekerheden zijn weggenomen. Het stotterprobleem is opgelost waardoor het spreken net zo vloeiend en automatisch gaat als het zingen.