naar boven  

Kun je stotteren afleren?

02-01-2023

Wetenschappelijk is vastgesteld dat de oorzaak van het stotteren komt omdat het middenrif niet goed functioneert. De middenrifspier is grotendeels verantwoordelijk voor het in- en uitademen en beweegt hierbij vloeiend omlaag en omhoog. Tijdens het spreken maakt deze spier eenzelfde beweging alleen sluiten de stembanden zich dan. Tijdens het stotteren wordt deze vloeiende omhooggaande beweging onderbroken, het middenrif stottert als het ware.

Omdat het middenrif een spier is dat vastzit aan het skelet is deze spier te trainen en kan iemand met een stotterprobleem deze stotterende beweging van het middenrif afleren.

Door het toepassen van de Del Ferro Methode wordt er vanaf de eerste cursusdag niet meer gestotterd. Het middenrif maakt alleen nog maar vloeiende bewegingen en zal hieraan gaan wennen terwijl het de oude stotterende manier van bewegen zal afleren.

Buiten de fysieke oorzaak brengt het stotteren vaak mentale consequenties met zich mee. Veel mensen die stotteren kunnen angsten ontwikkelen voor bepaalde spreeksituaties. Zo zijn spreekbeurten, presentaties en telefoneren situaties waar vele stotterende mensen meer bij zullen gaan stotteren.

Ook deze mentale onzekerheden zijn af te leren met de Del Ferro Methode. Door het toepassen van de methode tijdens uitdagingen wordt er ook hier vloeiend gesproken. Dit succes zorgt voor een stijging in het zelfvertrouwen en een daling van de spreekangsten. Het vloeiend blijven spreken met de Del Ferro Methode zorgt ervoor dat geen enkele situatie meer onzekerheden en angsten met zich meebrengt. Na verloop van tijd is er geen spreektechniek meer nodig om deze situaties aan te gaan.  

Het stotteren afleren is dus mogelijk door het toepassen van de Del Ferro Methode. Dit geldt zowel voor de fysieke oorzaak als voor de mentale consequenties.