naar boven  

Wat zijn de beste oefeningen tegen stotteren?

15-11-2022

Stotteren fluctueert. De ene dag, week, periode spreek je vloeiender dan andere periodes. Vaak is dit frustrerend en brengt ook veel onzekerheden met zich mee of je nou wel of niet gaat stotteren. Om dit te verhelpen zoekt men naar oplossingen en oefeningen. Het demotiveert wanneer oefeningen niet werken in de praktijk. Tot een persoon die stottert in aanraking komt met de Del Ferro Methode.

De Del Ferro Methode

De kracht van de Del Ferro Methode is dat het werkt. De Del Ferro Methode is in 1978 ontwikkeld door de Amerikaanse operazanger Len Del Ferro. De methode is al meer dan 40 jaar een unieke wetenschappelijk beproefde methode voor iedereen die stottert en gemotiveerd is om hiervan af te komen.
Het stotteren wordt veroorzaakt doordat het middenrif niet vloeiend beweegt, daardoor geen vloeiende luchtstroom tegen de stembanden aan brengt en waardoor er geen vloeiende zin wordt geproduceerd. Met de Del Ferro Methode krijg je controle over het middenrif. Met de spreektechniek bepaal jij hoe dit beweegt. Met de Del Ferro Methode wordt er vanaf dag 1 direct vloeiend gesproken. De methode bestaat uit 5 fases en wordt stap voor stap opgebouwd in techniek en afgebouwd in wat er gedaan moet worden. Zo wordt er structureel toegewerkt naar spreken in het automatisme, zonder stotters en zonder angsten om te stotteren.

Beste oefeningen tegen stotteren

De Del Ferro Methode is een spreektechniek wat je een periode van je leven dient toe te passen tot het automatisme is bereikt. Naast de spreektechniek bestaat het proces ook uit ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen hebben 7 verschillende redenen en helpen je op weg naar je doel: vrij en vloeiend spreken.
Los van het fysieke gedeelte hechten wij heel veel aandacht aan het mentale aspect van het stotteren. Door negatieve ervaringen in bepaalde situaties kunnen er spreekangsten zijn opgebouwd. De techniek toepassen en daardoor vloeiend spreken bij deze uitdagingen staat gelijk aan succes. Succes laat het zelfvertrouwen groeien en de onzekerheden afnemen. Zin voor zin, situatie voor situatie worden deze spreekangsten kleiner en kleiner totdat het helemaal verdwenen is.

Praktische oefeningen

Oefening baart kunst. Dat betekent spreken, spreken, spreken. In deze tijden is het heel makkelijk om veel te regelen zonder te hoeven spreken. Boodschappen, eten, producten kunnen allemaal online besteld worden. In de supermarkt heb je zelfscan kassa’s. Puur voor het ‘gemak’ en de snelheid. In dit proces is het belangrijk om out of the box te denken. Ga juist bellen om een pizza af te halen. Vraag in de supermarkt waar een product is. Regel activiteiten voor je familie, vrienden en/ of partner. Zo leer je in elke situatie vloeiend spreken.

Het Del Ferro proces is een investering. Een periode van je leven investeer je in jezelf, je tijd en je energie. Het vloeiend spreken geeft zo een kick dat de cursisten alles aangrijpen om zich te willen verbeteren. Door in een bepaalde fase hard te werken, wordt je voorde  rest van je leven beloond.