naar boven  

Wat is het verschil tussen hakkelen en stotteren?

15-11-2022

Stotteren komt voor in verschillende vormen en maten. Niemand stottert altijd en niemand stottert hetzelfde. De ene persoon heeft ook meer problemen met zijn of haar stotteren dan een andere persoon. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die met het stotteren hun dromen hebben kunnen waarmaken. Denk aan de Amerikaanse president Joe Biden. Hij vervult de hoogste functie op aarde.

‘Typische’ Vormen van stotteren

Binnen het Del Ferro Instituut spreken wij van 8 verschillende stottervormen. De typische stottervormen voor de buitenwereld zijn het blokkeren op/ of herhalen van letters, woorden- en zinsdelen, verlengen van letters en het trekken van grimassen.

Het blokkeren op/ of herhalen van letters, woorden- en zinsdelen gebeurt op de ‘harde letters’. Denk hierbij aan de ‘d’, de ‘k’ en de ‘b’. Deze letters worden dan herhaald als stotter. Er kan ook een totale blokkade plaatsvinden op de harde letters. Daarnaast kunnen ook gedeeltes van een zin herhaald worden als bruggetje om het desbetreffende woord uit te kunnen spreken. Denk aan: mijn naam is B-b-b…, mijn naam is B- b- b-…, mijn naam is B- b- b- Bernard. Deze stottervorm wordt ook wel eens hakkelen genoemd.

Het verlengen van letters gebeurt op de zachte letters. Denk hierbij aan de ‘s’ en de ‘f’. De letter wordt langer gemaakt waarna de rest van het woord komt. Op deze letters zelfs wordt er niet geblokkeerd.

De laatste stottervorm wat de buitenwereld kan opmerken is geen stottervorm wat je hoort maar wat je ziet aan mensen. Wanneer er gestotterd wordt kan een persoon bepaalde grimassen trekken met hun hoofd en zelfs hun lichaam. Ze kunnen met hun hoofd trekken, schudden en bepaalde bewegingen maken. Puur om het desbetreffende woord of letter eruit te persen. Daarnaast komt het voor dat men gaat springen, ergens op gaat tikken of slaan. Alles wat ze kunnen verzinnen wat mogelijk zou helpen.

Onzichtbare stottervormen

Naast de ‘typische’ stottervormen bestaan er ook onzichtbare stottervormen. Dit wordt niet tot nauwelijks opgemerkt door anderen. Deze stottervormen zijn het zwijgen als iemand wat wil zeggen of het gebruiken van trucjes en synoniemen.

Bijna iedereen die stottert heeft wel eens gekozen om niet te spreken omdat er aangevoeld wordt dat er gestotterd gaat worden. De docent vraagt iets in de klas en je weet het antwoord, alleen je zegt het niet want je voelt dat het er niet uit gaat komen. Het aanwijzen van iets op een menu kaart of hetzelfde bestellen als iemand anders komt ook vaak voor.

Daarnaast is het gebruiken van trucjes en synoniemen ook heel herkenbaar. Iets anders zeggen dan je echt zou willen, iets anders bestellen of een toneelspel voordoen om het woord maar te ontwijken. Voor veel mensen onzichtbare stottervormen.

Overige stottervormen

De laatste 3 stottervormen zijn het spreken op een inademing, praten op het laatste beetje lucht en het spreken met spaties wat niet thuishoort in de zin. 
Stotteren lijkt op schrikken. Als je schrikt, gaat het middenrif omlaag en staan de stembanden open. Het is fysiek onmogelijk om de spreken tijdens het inademen. Toch proberen mensen die stotteren dit al jaren.
Als iemand flink vastloopt komen de woorden er niet uit. Het lukt simpelweg niet. Maar opeens, uit het niets, kan je het wel. Echter is er geen lucht meer over in de longen om de woorden eruit te krijgen. Er is geen brandstof meer om te spreken en men spreekt op het laatste beetje lucht. De woorden komen er heel geforceerd uit.
De laatste stottervorm is het spreken met spaties. Denk aan: Mijn naam is… Bernard en ik werk bij de brand…-weer. Er wordt vastgelopen en hebt een spatie wat niet in de zin thuishoort.

Verschil tussen hakkelen en stotteren

Hakkelen is eigenlijk een andere naam voor een bepaalde stottervorm: het blokken/ herhalen van letters. Het is dus één van de stottervormen en de meest bekende stottervorm.