naar boven  

Stotteren online is confronterend

28-10-2021

Stotteren online is confronterend

In coronatijd kregen meer men- sen last van hun stotterprobleem. Het Del Ferro Instituut in Amsterdam zag een ruime ver-dubbeling van het aantal aanvragen voor therapie. Volgens de directeur van het instituut, Ingrid Del Ferro, komt dat door online- en thuiswerken en spanning.

Hoe komt het dat er in coronatijd meer gestotterd wordt?
‘Er zijn niet meer mensen gaan stotteren, maar er zijn wel mensen gekomen die last van hun stotteren kregen of meer gingen stotteren. Het aantal mensen dat stottert blijft al jaren hetzelfde. Een procent van de wereldbevolking stottert en in Nederland gaat het om naar schatting 175.000 mensen.’

Waarom willen mensen nu opeens van hun stotteren af?
‘In coronatijd veranderde de dynamiek van de gesprekken. Heel veel moest online gebeuren. Meetings en presentaties op het werk en op school gingen via Zoom. Mensen zagen zichzelf opeens stotterend in beeld en vonden dat confronterend. Bij zo’n online meeting wordt de focus erg gelegd op wat je zegt. En als je al- leen thuis werkt, is er ook geen collega die dat telefoontje voor je doet dat jij niet ziet zitten. Men- sen kwamen in situaties waar ze voorheen wel onderuit kwamen. Dat zorgde ervoor dat meer volwassenen die altijd goed met hun gestotter konden leven nu bij ons aankloppen. Een ander aspect was de spanning en de onzekerheid rond corona, het vaccineren en de lockdown. Maar ook het niet kunnen sporten als uitlaatklep. Spanning uit zich in onze ademhaling. Wie schrikt, houdt bijvoorbeeld zijn adem in. Door spanning kan de ademhaling verstoren en het stotteren erger worden.’

Was er een andere behandeling nodig voor deze mensen? ‘In principe niet. Ze komen net als anderen op een punt dat ze er klaar mee zijn en zijn gemotiveerd. Dat kan nu online werken zijn, maar ook het moment dat je een kindje hebt gekregen en bij het voorlezen steeds struikelt over de naam Nijntje. We hebben wel aanpassingen gedaan en ons cursusprogramma uitgebreid. Zo kan je nu bijvoorbeeld ook de stottertherapie online volgen en vloeiend leren spreken in online situaties. De online cursus wordt ook gevolgd door mensen uit Australië en Amerika. We geven les in het Duits, Engels en Nederlands. En we hebben in onze trainingen een cameraopstelling ingebouwd.’

Vrijdag was het Wereld Stotterdag. Waarom is zo’n dag nodig?
‘Die dag is bedoeld om aandacht te vragen voor stotteren. Voor mij is het ook een dag om aan te ge- ven dat je ervan af kunt komen. Wij hebben daar een speciale techniek voor ontwikkeld die de middenrifspier traint; de grootste spier in je lichaam die je gebruikt bij ademhalen.’

Wat zijn tips als mensen in je omgeving stotteren?
‘Blijf iemand aankijken, ga nooit lachen, blijf relaxed en maak de zinnen van de ander niet af. En vraag wat die ander fijn vindt. Een moeder van een jongen van acht jaar vertelde dat de leraar hem nooit een beurt gaf omdat die niet zo goed wist hoe hij ermee om moest gaan. Vraag het, dan krijg je een antwoord. Maak stotteren bespreekbaar.’