naar boven  

Het is toch heerlijk om te zeggen wat je wil zeggen!

08-09-2021

“Het is toch heerlijk om te zeggen wat je wil zeggen!”

Dit waren de magische en doeltreffende woorden van onze cursist Rob na het leren van fase 1 van de Del Ferro Methode. Jarenlang heeft Rob trucjes en synoniemen gebruikt om zijn verhaal duidelijk te maken. Tot op de eerste dag van zijn cursus bij Del Ferro. Het voelde als een bevrijding!

Rob zijn enthousiasme, inzet en plezier in het proces heeft absoluut invloed gehad op het de voortgang van zijn mede-cursisten. Zij spraken heel de dag, oefenden op elk beschikbaar moment en lachten vooral veel met elkaar.

Rob is niet de enige die trucjes gebruikt om het stotteren te verbergen. Men heeft er een hele dagtaak aan en het kan voor sommigen voelen als een tweede dagtaak. Zo hebben wij een jongedame gehad die die jaren verborgen heeft gehouden voor haar vriend, een man die jaren geen cola dronk omdat hij moeite had met het uitspreken van de ‘K’ en een tiener die zich anders voorstelde omdat hij zijn eigen naam niet kon uitspreken.

Totdat zij het helemaal zat zijn en ‘gewoon’ willen zeggen wat ze in hun hoofd hebben. Vanaf dag wordt er met de Del Ferro Methode vloeiend gesproken. Er wordt gestimuleerd om deze ‘moeilijke’ letters en woorden bewust op te zoeken. Zo wordt er bewezen dat dit geen moeilijke letters en woorden zijn. Deze spreekangsten zijn opgebouwd door het jarenlange stotteren.

Na het compleet overwinnen blijft het uitspreken van deze woorden extra lekker. Waarom: omdat dit voor mensen die stotterden niet vanzelfsprekend was…