naar boven  

Samen sterker

07-04-2021

Onze trainingen worden over het algemeen in groepsverband gegeven. Dit heeft verschillende redenen. Niemand stottert hetzelfde maar er zijn ontzettend veel gelijkenissen in een ieder. Ervaringen waar je met de mensen thuis weinig over spreekt. Zij herkennen het, voelen met je mee en dat schept vanaf dag 1 een band.

Met je groepsgenoten kan je ook oefenen, bij elkaar het beste naar boven halen en onderdeel worden van het succesverhaal.
In de cursus van 1-5 maart 2021 hadden wij een geweldige groep. Vier totaal verschillende mensen met één gezamenlijk doel: van het stotteren afkomen. Vanaf dag 1 hebben zij alles gegeven en dat resulteerde in een wereldniveau op de laatste dag van de cursus. Hun ervaringen kan je hieronder lezen.

++
Laat ik beginnen met hoe ik binnenkwam: een nuchtere ‘boeren’ meid die met name stotterde bij haar ouders, op school en stage in de zorg. Dit werd echter steeds erger en kwam in steeds meer situaties voor. Ik was ondanks het stotteren een grote prater maar ging dit steeds minder doen. Daarom ging de knop om en kwam ik via de huisarts bij Del Ferro terecht. Ik heb het allemaal maar over me heen laten komen omdat ik wel geloofde dat het me zou helpen, maar de manier waarop, moest ik nog maar zien.

Toen die gekke Amsterdammer dan ook de dag begon met de zin: ‘aan het einde van de dag vlieg je me om de hals van geluk’, verklaarde ik hem voor gek…
Maar ik denk dat ik aan het einde van de laatste les voor het eerst een Ajacied omhels!

Waar mijn motivatie eerst school, stage en algemene situaties waren, is er zó veel meer veranderend dan dat. Al na een paar dagen werd ik een stuk rustiger, zowel in mijn hoofd als lichamelijk. Deze methode heeft mij zo gigantisch veel angst weggenomen. Ik dacht dat ik aardig zelfverzekerd was, maar deze week liet mij zien dat ik hiervoor gigantisch onzeker was. Ook mijn spreektempo was veel te hoog. Ik zeg altijd meteen wat ik denk en het liefst ook nog allemaal in één zin. Doordat de methode in het begin meer tijd in beslag nam, moet je wel gaan nadenken want nou echt belangrijk is om te zeggen. Dit vond ik in het begin heel moeilijk, maar het geeft me nu zoveel rust. Deze rust ervaar ik ook tijdens de dagelijkse oefeningen, heerlijk!

Ik merk dat ik mijn plezier in praten heb teruggevonden en dat geeft me een geweldig gevoel van vrijheid.

Dan nog even over Patrick het volgende: Ondanks dat je een Ajacied bent, ben je echt een geweldig mens! Je zorgde er vanaf het begin voor dat ik me thuis voelde, ik mijn emoties mocht uiten en dat ik me fijn voelde in een groep onbekende mensen. Dat is nog nooit iemand binnen een uur gelukt bij mij.

Ik heb dan ook veel geleerd van je persoonlijke verhalen, ervaringen, anekdotes en humor. De Methode heeft mijn manier van spreken veranderd, jij mijn manier van denken. Je hebt me gewoon veranderd als mens! En dat is me zo gigantisch veel waard. Zo veel dat ik zelfs met je naar een wedstrijd van Ajax zou gaan om daarna een (speciaal) biertje te drinken in de stad. Als een tukker dát tegen je zegt, heb je iets verdomd goeds bereikt! Blijf asjeblieft altijd zo les geven!

Lotte - 23 jaar

++
De Del Ferro Methode geeft me heel veel rust en neemt veel spanning weg. Ik kan nu eindelijk op een normale manier koffie, thee en kibbeling bestellen. Zonder gebruik te hoeven maken van trucjes.

Ik ben nog nooit zo gemotiveerd aan een cursus begonnen en ben ervan overtuigd dat ik op deze manier met veel zelfvertrouwen van mijn stotteren af ga komen!!

Het is bizar hoe je je leven door je angst en trucjes laat leiden.

Ik ben ontzettend blij met de investering en ik wil dan ook Del Ferro, en met name Patrick, gigantisch bedanken voor de fantastische lessen! Ik kan het iedereen met een stotterprobleem aanraden!

Bob - 33 jaar

++
Ik had nooit verwacht dit resultaat te gaan behalen. Alles is super goed uitgelegd door Patrick. Het was ontzettend duidelijk. De leraar was dus absoluut perfect. Ik durf nu meer te spreken dan eerst en ga dat ook zeker doen. Ik vind dat mijn groep ook bestaat uit 3 andere leuke mensen. Hier heb ik heel goed mee kunnen oefenen en ik vond het leuk om hun ook vooruitgang te zien maken. Ik had deze cursus ook liever niet in mijn eentje gedaan. Ik ben zeer tevreden over Del Ferro.

Julius - 18 jaar

++
De Del Ferro Methode doet me goed. Ik vind het nu niet meer eng om een broodje of iets dergelijks te bestellen. In het begin van de week vond ik het nog lastig maar het gaat steeds beter. Ik vind het personeel van Del Ferro ook heel fijn. Hoe Patrick dingen uit zijn privé leven er bij betrekt vind ik fijn om naar te luisteren. Wat er nu gaat veranderen in mijn leven is dat ik sneller zomaar iets zal zeggen en niet meer de ‘stille persoon’ in een groep wordt genoemd.

Gilian -  18 jaar

++