naar boven  

Niet alleen stotteraars hebben onzekerheden

19-02-2021

Stotteren zijn onzekerheden; voor letters, woorden, mensen situaties en emoties. Er ontstaan negatieve ervaringen door het vaak stotteren op bepaalde letters of woorden. Dit kan leiden tot het ontwijken hiervan. Er zijn tal van voorbeelden waarbij mensen bijvoorbeeld iets anders bestellen dan dat zij graag zouden willen.

Een spreekbeurt of presentatie waarin er veel gestotterd wordt kan ertoe leiden dat iemand dit niet meer doet of hier ontzettend tegenop ziet.

Dat iemand stottert betekent niet automatisch dat diegene een onzeker persoon is. Vergeet ook niet dat anderen ook hun onzekerheden en spanningen hebben. Bijna iedereen zal spanning voelen voor een sollicitatiegesprek, aanspreken van iemand die hij of zij aantrekkelijk vindt of het spreken voor een groep. Dit beïnvloedt echter hun spreken niet.

Het mooie aan onzekerheden is dat het menselijk is en dat deze weggenomen kunnen worden. Het succesvol volbrengen van uitdagingen zal het zelfvertrouwen doen stijgen en onzekerheden laten afnemen totdat deze onzekerheden helemaal verdwenen zijn.

De Del Ferro Methode is een spreektechniek waardoor er vloeiend wordt gesproken, wat gelijk staat aan succes.
Het geven van een presentatie of ontmoeten van nieuwe mensen kan nog steeds spannend zijn, maar dit zal niet meer leiden tot stotters.