naar boven  

Wat is een stotteraar?

04-02-2021

1% van de wereldbevolking stottert. Een stotteraar wordt gezien als iemand die blijft vastlopen of hangen op letters en woorden. Of zij associëren een stotteraar als iemand die grimassen trekt als hij of zij spreekt.

Stotteren is veel meer dan het niet kunnen uitspreken van woorden en zinnen. Het kan gedrag en levenskeuzes beïnvloedden. Er zijn mensen die niet willen worden gezien als een stotteraar en dit continue proberen te verbergen. Dit doen zij bijvoorbeeld door allerlei trucjes te gebruiken.

Zo kan een stotteraar bijvoorbeeld synoniemen gebruiken of iets anders bestellen dan waar hij of zij echt trek in heeft. Aanwijzen op de menu kaart in plaats van de bestelling doorgeven is ook iets wat vaak voorkomt. Er worden geen letters of woorden verlengd of herhaald, maar er wordt wel degelijk gestotterd.

Daarnaast kunnen er bruggetjes worden gebruikt als aanloop naar een bepaald woord. ‘Uhm’ of ‘zeg maar’ zijn voorbeelden van deze trucjes. Dit hoort niet thuis in de zin maar wordt gebruikt om toch het woord uit te kunnen spreken.

Een andere manier om het imago als stotteraar te verbergen is om te zwijgen als je iets wil zeggen. In de klas wordt iets gevraagd door de juf of meester. Je weet het antwoord, maar zegt het niet omdat je bang bent om te gaan stotteren. Dit zwijgen kan invloed hebben in carrière keuzes. Zo kiezen sommige stotteraars beroepen waar er niet veel bij hoeft te worden gesproken. Zo een impact kan het stotteren hebben op het leven van iemand.

Een stotteraar is iemand die niet kan zeggen wat hij of zij wil zeggen, wanneer hij of zij het wil zeggen.
Als jij het zat bent om jezelf in allerlei bochten te wringen om iets uit te kunnen spreken dan kan je deelnemen aan de Del Ferro stottertherapie.

Vanaf dag 1 op de cursus leer je een spreektechniek waarbij je kan zeggen wat je wil zeggen, wanneer je het wil zeggen. Dit bewijs je naar jezelf als je in de pauze van de eerste dag je bestelling bij de plaatselijke bakker gaat plaatsen. Eindelijk kan je die kaas croissant of die ijskoude cola bestellen.

Na het afronden van het Del Ferro traject voel je je vrij, niet alleen in het uitspreken van woorden en zinnen, maar ook in je doen en laten. Je bent stotteraar af.