naar boven  

Ingrid Del Ferro: Terugblik op 2020

22-12-2020

Ingrid Del Ferro: Terugblik op 2020

Ik schrijf deze terugblik bijna een jaar nadat ik op 27 december slachtoffer werd van een ernstig verkeersongeval. Doordat ik was aangereden en mijn rechteronderbeen vast kwam te zitten tussen een BMW en de motor scooter waar ik achterop zat, kwam ik in een nachtmerrie terecht , wat ook weer ontzettend veel leermomenten opleverde. Maar zoals het bijna altijd gaat in crisis momenten; op het moment zelf ben je zo opgeslokt door het trauma, het zoeken naar oplossingen, het omgaan met je pijn, dat de leer momenten pas achteraf komen.

Zo zie ik het jaar 2020 ook in de breedste zin van het woord. Een jaar van inzichten, op zoveel vlakken. Mede door de Corona crisis die ons allen betrof zag ik wat angst met ons doet en ook hoe inventiviteit en flexibiliteit mogelijkheden laat doen ontvouwen en hoe belangrijk het is om niet alles te geloven wat je denkt, maar te connecten met je intuïtie en zo vanuit je hart te leven. Op deze manier heb ik van 2020, ondanks de Corona crisis, het overlijden van mijn moeder, het verwerken, revalideren en opkrabbelen na het ongeluk, een mag je wel zeggen bijzonder succesvol jaar kunnen maken.

Laat ik beginnen in oktober. Op 31 oktober besloot mijn moeder, die 10 jaar lang leed aan een zeldzame hersenziekte, euthanasie te laten plegen. Hiermee werd een periode van ziek zijn, onvermogen, aftakeling, mantelzorg en verdriet afgesloten en werd mijn moeder verlost van deze slopende ziekte. Na een prachtige liefdevolle begrafenis, reisde ik een week later naar Miami, Florida waar wij onze cursus tegen stotteren mochten geven aan een internationale groep mensen die besloten hadden af te rekenen met hun stotterprobleem. Samen met Dennis Ensing, onze nieuwe docent die het Del Ferro team versterkt, gaven wij een intensieve training met fenomenale resultaten. Dit zou vervolgens uitmonden in een stroom van aanmeldingen. Het gevolg was dat wij van de West kust van de USA tot aan de Oost kust in Australië zowel fysiek als online onze succesvolle cursussen gingen aanbieden. Del Ferro Overseas was een feit!

Een maand later reisde Dennis af naar Sri Lanka, alwaar een Duits echtpaar een jongen uit Sri Lanka die stotterde wilde helpen om van het stotteren af te komen. Met sponsor geld van hen verdubbelden wij het budget, waardoor wij een prachtige groep Sri Lankanen mochten helpen om van het stotteren af te komen.

Dit gaf zo ontzettend veel voldoening om mensen die gedoemd waren te blijven stotteren en de financiële middelen niet hebben om van het stotteren af te komen, te helpen, zodat wij besloten om ieder jaar een goed doel project op te zetten om mensen in armoede te helpen om van het stotteren af te komen.

Helaas gooide de Corona crisis roet in het eten…en konden wij niet reizen naar landen waar wij nog zo graag zoveel stotterende kinderen en volwassen willen helpen.

Maar wanneer je met passie je werk uitvoert en je niets liever doet om mensen weer hun stem terug te geven, ontstaan er, lijkt wel, wonderen. Zo zetten wij onze online training op waar mensen uit de hele wereld dankbaar gebruik van gingen maken.

Maar ook merkten wij een enorme toename van aanmeldingen voor onzeBreathing Academy, waar wij mensen helpen die te kampen hebben met hyperventilatie en andere ademhalings-gerelateerde problemen. Doordat de mensheid in een volstrekte onverwachte Corona crisis terecht kwam, maakten zich stress, angst en paniek van ons meester. Alle emoties uiten zich direct op onze ademhaling. Wanneer je schrikt houdt je je adem in en wanneer je opgelucht bent, ‘slaak je een zucht van verlichting’. Door de stress die de crisis opleverde zagen wij het aantal mensen met ademhalingsproblemen groeien. Met onze unieke ademtraining konden wij hen helpen weer controle te krijgen over hun ademhaling waarbij klachten, die zij in eerste instantie vaak niet relateerden aan hun verkeerde manier van ademen, als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen. Zij merkten dat zij, ondanks de stress van alledag, zich konden ontspannen. Doordat zij een tool in handen te kregen waardoor zowel fysieke als mentale klachten verdwenen. Maar ook ex-Corona patiënten wisten de Breathing Academy te vinden. Zij leerden efficiënt te ademen en kregen zo weer genoeg zuurstof binnen waardoor de benauwdheid afnam.

Door de Corona crisis werden ook wij gedwongen om onze stottertherapie op een andere manier aan te bieden. Zeker in deze tijd is stotterend spreken voor velen zo’n groot probleem. Waar men tot nu toe wellicht zo goed en kwaad als het ging met het stotteren had geleefd, werd stotteren nu een zeer onwelkome gast voor velen. Wij zagen een duidelijke verschuiving in de problematiek omtrent stotteren. Zo gingen we massaal online les geven en werd Zoom, Skype en Google Meets het platform waar wij in Corona tijd allen dankbaar gebruik van gingen maken. Maar waneer je stottert zijn deze platformen vaak een hel. Het is veel lastiger om je punt te maken wanneer je stottert in een online meet dan face tot face bijvoorbeeld. Hier moesten wij op ingaan en wij integreerden dus in onze training het vloeiend spreken in online gesprekken. Naast het feit dat steeds meer mensen in een isolement terecht kwamen, hun baan verloren en gedwongen werden zich te oriënteren op ander werk, stond het stottermonster velen in de weg.

Voor hen die fysiek de cursus wilden doen zetten wij onze privé trainingen op en wij merkten dat veel mensen baat hadden om één op één les te krijgen. De onverdeelde aandacht, het ingaan op de persoonlijke situatie en de tijd en aandacht die wij docenten hadden voor ieders unieke verhaal was een welkome aanvulling op ons cursusaanbod, zo bleek uit de vele positieve reacties.

Wij hadden het geluk dat wij onze werkzaamheden voort mochten blijven zetten, mits wij uiteraard de regels van het RIVM opvolgden. Zo boden wij de groepstraining in kleine groepjes aan en gingen naar de mensen toe om hen op thuis of op locatie bij hen in de buurt te helpen om van het stotteren af te komen, zodat iedereen een reële kans kreeg om in deze nare tijd toch een lichtpuntje te hebben en deze tijd goed te kunnen investeren om van het stotteren af te komen.

In september kregen wij een mooie bekroning op ons harde werken. Eén van Duitslands best bekeken talkshows zond een prachtige documentaire over Del Ferro uit. Stern TV volgde al twintig jaar 3 mensen die gedoemd waren een leven lang te stotteren. In de docu werd getoond dat de drie voormalige stotteraars volledig van het stotteren waren afgekomen en een volwaardig leven leiden. Ik werd uitgenodigd als studio gast en werd geïnterviewd over deze bijzondere resultaten die wij met de Del Ferro methode wisten te behalen. Na de uitzending op 16 september 2020 werden we overspoeld door Duitse aanmeldingen. Helaas konden velen niet naar ons instituut afreizen in verband met Corona, maar gelukkig was daar de online training, waardoor wij konden laten zien dat stotteren volledig overwonnen kan worden en dat niemand hoeft te blijven leven met een stotterprobleem.

Wie dit als geen ander kan bevestigen is 2e Kamerlid Femke Merel van Kooten Arissen die op 21 december haar eigen partij Splinter lanceerde. Een bijzonder verhaal van een vrouw die ernstig stotterde en 24 jaar geleden bij Del Ferro van haar stotteren afkwam. Dat je alles kunt bereiken wanneer je van het stotteren afkomt bewijst zij als geen ander. Zij werd op 21 oktober 2020 benoemd als ambassadeur van het Del Ferro Instituut en was hierdoor veel in de media. Zo was zij live te zien bij Jinek en gaf zij op weergaloze wijze bij het radio programma Met het Oog op Morgen een interview om die mensen die stotteren een hart onder de riem te steken en haar stotterende (ex) medemens te laten zien dat echt iedereen van het stotteren kan afkomen. Na deze media aandacht werden wij overspoeld met geweldige reacties. Mensen die stotteren en ouders van stotterende kinderen hoorden eindelijk eens een ander verhaal dan wat zij gewend waren te horen van de logopediste: het is niet erg dat je stottert, leer er maar mee te leven etc.. Hier sprak een prachtige en krachtige zelfverzekerde vrouw, die als 2e Kamerlid als voorbeeld fungeerde en door wie vele die stotteren weer hoop kregen dat echt iedereen van het stotteren kan afkomen. Dit resulteerde in een wachtlijst tot medio 2021.

Wat een jaar, zowel persoonlijk als zakelijk, waarin ik mijn moeder verloor, opnieuw moest leren lopen, met mijn nieuwe liefde ging samenwonen en waarin ik met mijn prachtige gepassioneerde en hard werkende team niet meer te stoppen was om mensen te helpen. Wij zagen kinderen opbloeien en weer plezier kregen in het praten. Volwassenen ervoeren de vrijheid om niet meer te stotteren en leerden zich vrij uit te spreken. Zij kozen die opleiding die zij voor ogen hadden en lieten zich niet meer beperken door het stotteren. Zij konden in de nieuwe online werk situatie vloeiend hun zegje doen.

Dankzij al die mensen die wij mochten helpen om weer opgelucht te leren ademen zie ik 2020 als een blessing, waarin wij onze bijdrage konden leveren om mensen te helpen om hen te laten worden wie zij bedoeld waren te zijn en te leren dat angst inderdaad de slechtste raadgever is. Dat je, wanneer je trouw blijft aan je gevoel, niet bij de pakken neer hoeft te gaan zitten, maar dat je in actie komt, je medemens helpt, positiviteit creëert, dit dubbel en dwars terugkrijgt.

Dat wat je aandacht geeft groeit waardoor the Sky the Limit wordt, is in dit roerige jaar maar weer eens heel duidelijk geworden. Ik wens iedereen in 2021 diezelfde inzichten. Sta voor jezelf en voor diegene die je lief zijn. Zie de mogelijkheden en ga de uitdagingen aan die je worden aangeboden en wordt de allerbeste versie van jezelf. Ik wens iedereen een gezond en ondanks alles een heel gelukkig 2021 toe.

Met al mijn liefde,
Ingrid Del Ferro