naar boven  

Evaluatie van een trotse vader: blij met de Del Ferro stottertherapie

06-10-2020

In de zomer van 2020 heeft onze dochter Hanne (14) de zesdaagse training bij Del Ferro gevolgd. Vooraf hadden we enige reserves over de belofte die door het instituut werd gedaan; ‘vanaf de eerste trainingsdag kan je stottervrij praten’, maar wat zijn wij verrast.

Het Del Ferro instituut is helder over de aanpak; wij kunnen je helpen, maar jij moet het doen. Ze benaderen het als topsport. Jij ervaart het stotteren als probleem, wij kunnen je helpen er vanaf te komen, maar jij moet het doen. Gedurende zes aaneengesloten dagen is Hanne getraind in de techniek, maar vooral ook in het toepassen van de techniek in sociale situaties.

Omdat de trainer (Dennis) zelf ook een stotterverleden heeft kon hij dicht aan te sluiten op de wereld, beleving en emoties van Hanne. Zo had Hanne, zoals vele stotteraars, een bepaalde mate van spreekangst ontwikkeld. Naast het aanleren van een nieuwe spreektechniek kreeg dit ook de aandacht die nodig was. Op een prettige manier was hierover afstemming tussen Hanne, de trainer en wij als ouders.

Wij hadden niet verwacht (wel gehoopt) dat Hanne ooit stottervrij zou spreken, maar vanaf dag vier van de training hebben we (nagenoeg) geen één stotter meer gehoord. Nu breekt de fase aan van het automatiseren van de spreektechniek. Ongetwijfeld gaat dat nog veel tijd en energie vragen, maar wij hebben nu gezien welk ‘wonder’ er mogelijk is. Tijdens de periode na te training zijn er nazorgdagen en zijn de trainers op ad hoc basis beschikbaar voor vragen, tips en feedback. Hanne’s grootste wens was om zonder stotters te kunnen spreken. Zij en wij hebben nu ervaren dat het kan!