naar boven  

Stotteren verbergen

30-07-2020

Wist je dat 1% van de wereldbevolking stottert? Dat zijn 1 op de 100 mensen. Je hebt in je leven hoogstwaarschijnlijk meer dan 500 personen ontmoet. Heb je bij 5 van deze mensen stotters gemerkt? Hoogstwaarschijnlijk niet, terwijl het statistisch gezien wel zou moeten zijn.

Maar stotterende mensen zijn een koning in het verbergen van stotteren. Zo zwijgen zij vaak terwijl zij eigenlijk iets willen zeggen of gebruiken veel trucjes.

Er zijn vele voorbeelden van trucjes: een synoniem gebruiken, iets omschrijven, iets geheel anders zeggen of dingen aanwijzen.

Zo zijn er mensen die hun kind een andere naam hebben gegeven dan zij eigenlijk wilden, hun droomhuis niet hebben gekocht omdat zij de naam van de straat niet konden uitspreken of jarenlang iets hebben gedronken wat zij konden uitspreken en niet dat bestelt waar zij trek in hadden.

Een antwoord geven op een vraag in de klas, intensief meedoen in een discussie of een leuke man of vrouw aanspreken. Hele gewone dingen zou je zeggen, maar als je stottert doe je dat vaak niet omdat je bang bent om te gaan stotteren.

Bij Del Ferro leren deze mensen dat ze alles kunnen zeggen wat ze willen zeggen. Dit voelt voor hen als een enorme bevrijding. Ongeloof, gevolgd door besef als zij eindelijk dat kunnen uitspreken wat voorheen nooit mogelijk was.