naar boven  

Situaties waarin mensen meer stotteren

30-07-2020

Er zijn bepaalde situaties waar de meeste mensen die stotteren meer moeite hebben om vloeiend te spreken. Dit heeft ook te maken met meer spanning en meer onzekerheden. Doordat iemand een keer of meerdere keren veel heeft gestotterd in een bepaalde situatie, ontstaan hier spreekangsten door, hetgeen wat de spanning alleen maar vergroot.

Een presentatie geven of een spreekbeurt voor de klas houden zijn soortgelijke situaties waarbij er in het algemeen meer wordt gestotterd. Maar ook het spreken in het openbaar of tegen onbekende mensen praten zijn voorbeelden die voor iemand die stottert vreselijk veel spanning opleveren.

Telefoneren en hardop voorlezen zijn ook typische situatie waar de meeste van onze cursisten als een berg tegenop kijken. Sommigen nemen vaak de telefoon niet op bij een onbekend nummer en slaan liever de beurt over als er wordt voorgelezen in de klas.

Juist al deze situaties gaan onze cursisten aan in de intensieve cursus. Om vloeiend te spreken worden de negatieve ervaringen vervangen door de positieve ervaringen. Vloeiend spreken staat gelijk aan succes, waardoor het zelfvertrouwen groeit en de onzekerheden afnemen totdat alle spreekangsten verdwenen zijn.

Hierdoor krijgen mensen zelfs weer plezier in het spreken!