naar boven  

Wat kan ik verwachten van stottertherapie?

17-03-2020

Stottertherapie in het reguliere circuit, zoals gegeven door logopedisten en/of stottertherapeuten gaan er meestal vanuit dat stotteren een psychische oorzaak heeft. Vandaar dat het stotteren psychisch wordt benaderd. Belangrijk daarbij is te weten waar het stotteren vandaan komt, hoe de gezinssituatie is en hoe je kunt leren omgaan met stotteren.

In de logopedie en stottercentra wordt stotteren veelal benaderd vanuit de methode van Von Riper. Charles von Riper was een Amerikaanse professor in de Spraakpathologie, die zelf als stotteraar is gestorven. De behandeling is vooral gericht op acceptatie. Hierdoor wordt de angst en spanning minder en zullen de symptomen van het stotteren afnemen, aldus Von Riper.

Bij Del Ferro is wetenschappelijk vastgesteld dat stotteren een fysieke oorzaak heeft; de middenrifspier maar tijdens het stotteren ongecontroleerde bewegingen waardoor de lucht in horten en stoten tegen de stembanden aankomt. De basis van de training bij Del Ferro is om ervoor te zorgen dat die middenrifspier een nieuw automatisme leert om altijd vloeiend te bewegen. Deze methode is een hele praktische manier om het stotteren op te lossen ipv ermee om te leren gaan.