naar boven  

Wat gebeurt er tijdens stotteren?

17-03-2020

Wetenschappelijk is in verschillende universiteiten en ziekenhuizen uitgebreid onderzoek gedaan naar wat er lichamelijk gebeurt wanneer iemand stottert. Door middel van o.a. röntgenopnamen werd in meerdere onderzoeken de bewegingen van het middenrif van mensen die stotteren en mensen met een vloeiende spraak bestudeert. Daarbij kwam aan het licht dat de middenrifspier van stotterende mensen tijdens het spreken onregelmatige bewegingen maakt. Ook werd duidelijk dat iemand die stottert probeert te praten en gelijktijdig wil inademen, hetgeen zelfs voor niet-stotterende mensen onmogelijk is!

Tenslotte kwam aan het licht dat deze spier, die voor 90% voor het ademen verantwoordelijk is, bij iedere vorm van stotteren de boosdoener is. Door spreekangst, nervositeit en onzekerheid wordt een verkeerde beweging van het middenrif in stand gehouden. Dat patroon moet doorbroken worden. Als je leert hoe je de middenrifspier kunt trainen waardoor je vloeiend zult spreken, zal de angst en onzekerheid die in de loop van jaren is opgebouwd, verdwijnen.  Dat is ook precies wat wij al meer dan 30 jaar in onze trainingen aanbieden en bereiken!