naar boven  

Waarom stottert iemand soms wel en soms niet?

17-03-2020

Deze vraag krijg ik dagelijks; hoe kan het dat ik soms wel en soms niet stotter? Of mijn kind stottert niet altijd, hoe kan dat?

Iedereen met een stotterprobleem heeft momenten, zinnen, soms zelfs dagen of weken dat het stotteren zo goed als weg is. Op die momenten beweegt de middenrifspier toevallig vloeiend. Deze spier is namelijk verantwoordelijk voor of je vloeiend spreekt of stottert. Maar er kunnen zich (plotseling) woorden, letters of situaties voordoen waardoor het stotteren getriggerd wordt en waardoor de middenrifspier als het ware gaat stotteren. De basis van de training bij Del Ferro is om ervoor te zorgen dat die middenrifspier altiíjd vloeiend beweegt, waardoor je altijd vloeiend spreekt. Dit zal dan moeten worden geoefend totdat deze spier een nieuw automatisme heeft ontwikkeld. En als dat is bereikt….dan ben je verlost van je stotterprobleem…