naar boven  

kan stotteren overgaan?

17-03-2020
Ondanks er bij de reguliere stottercentra en logopedie vaak wordt gezegd dat stotteren niet te genezen is, wordt al meer dan 40 jaar bij Del Ferro het tegendeel bewezen. Ik kan met 100 voorbeelden aankomen maar het meest overtuigende is toch een wetenschappelijk onderzoek wat neuroloog Dr. J. Van Hemert leidde.
 
Hierbij zijn bevindingen:
 
De door Leonard Del Ferro ontwikkelde methode berust niet op de conventionele theorieën over de oorzaken van stotteren. Zij gaat uit van de dagelijkse realiteit van stotterende mensen, met als uitgangspunt dat het fysieke functioneren van wezenlijk invloed is op het gevoelsleven en het gevoel van eigenwaarde. Het bijzondere karakter van de Del Ferro-methode is de lichamelijke benadering door middel van training van het middenrif. Deze spier, in de wandelgangen ook wel diafragma genoemd, vormt de afscheiding tussen de borst- en buikholte.

De Del Ferro-methode is in verschillende universiteiten en ziekenhuizen uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Mijn eigen aandeel hierin betrof onder meer het bestuderen van röntgenopnamen van het middenrif van mensen die stotteren en mensen met een vloeiende spraak. Daarbij kwam aan het licht dat het diafragma van stotterende mensen tijdens het spreken onregelmatige bewegingen maakt. Ook werd duidelijk dat iemand die stottert tracht te praten en gelijktijdig in te ademen, hetgeen zelfs voor niet-stotterende mensen onmogelijk is!

De Del Ferro-methode leert dat beheersing van het middenrif tot genezing van het stotteren kan leiden. Het is opmerkelijk, dat vele stotterende mensen na uitgebreide en vruchteloze behandeltrajecten met andere therapieën met de methode van Del Ferro wél en vrijwel onmiddellijk succes boeken. Bij praktisch alle cursisten van het Del Ferro-instituut is binnen enkele dagen een aanzienlijke verbetering merkbaar.

Conclusie: de Del Ferro-methode biedt vele tienduizenden stotterende mensen in Nederland – om niet te spreken van hun talrijke lotgenoten in de rest van de wereld - een reëel uitzicht op een definitieve oplossing van hun probleem. 

J.C.J. van Hemert, neuroloog