naar boven  

Heeft stotteren iets te maken met een verkeerde ademhaling?

17-03-2020

Zoals ik in mijn vorige blog schreef, is wetenschappelijk vastgesteld dat de oorzaak van stotteren te vinden is bij ongecontroleerde bewegingen van de middenrifspier.

Als je je realiseert dat deze middenrispier, ook wel diafragma genoemd, voor 90% verantwoordelijk is voor de ademhaling, kan je je voorstellen dat stotteren alles te maken heeft met een verkeerde ademhaling.

Het is zo dat wanneer wij spreken, wij dat doen op een uitademing. Dan gaat onze middenrifspier automatisch naar boven en perst de lucht uit de longen. Deze lunchtstroom komt dan in een vloeiende beweging tegen de stembanden aan, waardoor deze gaan vibreren. Wanneer de luchtdruk vloeiend is, zullen de stembanden gelijkmatig vibreren en spreek je vloeiend. Maar bij een storing in de luchtstroom tegen de stembanden, zul je direct stotteren. Ook willen mensen die stotteren inademen en tegelijkter praten. Check dit eens bij jezelf:

Zeg je voornaam tijdens het inademen, in een gewone stem…Let maar op; dit gaat niet lukken. Dus JA. Stotteren heeft alles te maken met een verkeerde ademhaling. Maar gelukkig weten wij bij Del Ferro precies hoe je je ademhaling kunt trainen waardoor je vanaf de eerste lesdag vloeiend spreekt!