naar boven  

Verbergen van het stotteren

13-03-2020

Ongeveer 1 op de 100 mensen stottert. Statistisch gezien zou je dus zeker een aantal mensen moeten kennen die niet altijd vloeiend spreken. Hoe komt het dat dit vaak niet het geval is? Mensen leven jaren met het stotteren en hebben allerlei manieren verzonnen om dit te verbergen.

Voorbeelden zijn het ontzettend snel of heel zacht spreken zodat een eventuele stotter niet opgemerkt wordt. Daarnaast is het gebruik maken van trucjes of toneelspel ook ontzettend populair. Er worden synoniemen gebruikt, een woord wordt uitgelegd of zelfs vervangen door totaal iets anders. Zo zijn er genoeg voorbeelden van mensen die jarenlang niet hun favoriete drankje drinken, omdat zij het simpelweg niet uit kunnen spreken.

Als laatst bestaat nog de meest onzichtbare stottervorm: zwijgen als je iets wil zeggen. De docent stelt een vraag in de klas, je weet het antwoord maar je zegt niks omdat je bang bent om te gaan stotteren.

Er zijn gevallen waarbij naasten niet weten dat iemand stottert. Deze persoon kan een soort dubbelleven leiden.

Het continu bezig zijn met het stotteren voelt als een dagtaak. Tot het moment dat zij het helemaal zat zijn en je besluit om deel te nemen aan een Del Ferro cursus. Hier leer je om vloeiend te spreken, om eindelijk te zeggen wat je echt wil zeggen. Eindelijk je cola te bestellen of je koffie, als je moeite met de letter K hebt. 

Na een periode zal je geen spreektechniek meer nodig hebben om vloeiend te spreken. Dit is een automatisme geworden en je zal klinken alsof je nooit hebt gestotterd. Daarnaast ben je vrij in je hoofd. Geen zorgen meer over spreken, niet meer nadenken over komende gebeurtennissen en geen situaties meer uit de weg gaan. Je bent bevrijd van het stotteren en alles waar het invloed op heeft gehad.