naar boven  

Stotteren door stress of spanning

05-03-2020

Het grootste gedeelte van de mensen met een stotterprobleem zullen minder last hebben van het stotteren wanneer zij zich in een vertrouwde ontspannen omgeving bevinden. Vaak zal het stotteren erger zijn in gespannen situaties en zullen de meesten zich hier ook (ver) van tevoren zorgen over maken.

Voorbeelden hiervan zijn spreekbeurten in de klas of een presentatie op het werk. Vele ogen en oren zijn op jou gericht en je hebt de aandacht van iedereen. Dit zou voor mensen zonder stotterprobleem ook meer spanning en stress met zich meebrengen maar het zal geen effect op hun spreken hebben.

Voor de meeste stotterende mensen zullen deze spanningen een negatieve invloed hebben op hun spreken. Het gevolg is vaak dat de inhoud niet goed overkomt en de presentatie of de spreekbeurt bereikt vaak niet de kern. Dit kan ook nog nare gevolgen met zich meebrengen zoals een slecht cijfer of school of een slechte beoordeling op werk.

De Del Ferro Methode is in elke spreeksituatie toepasbaar. Door het focussen op deze spreektechniek worden spanningen, onzekerheden en afleidingen weggenomen en worden er vloeiende zinnen geproduceerd met als direct gevolg dat de inhoud overkomt. De Del Ferro Methode is een wapen om vloeiend te spreken waardoor het zelfvertrouwen groeit. Na verloop van tijd verdwijnen alle onzekerheden en spreekangsten waardoor er geen techniek meer nodig is om vloeiend te spreken: het stotterprobleem is overwonnen.