naar boven  

Stotteren door stress

05-03-2020

Vaak wordt gedacht dat de oorzaak van stotteren komt door stress en spanning. Bij reguliere logopedie behandelingen en stottercentra wordt er meestal vanuit gegaan dat stotteren een psychische oorzaak heeft en wordt het daarom ook psychisch benaderd. Zo leer je vaak de stress zo veel mogelijk weg te nemen, de oorzaken van het stotteren te achterhalen en te leren omgaan met stotteren.

Veertig jaar geleden ontdekte Len Del Ferro dat de oorzaak van stotteren te vinden is bij ongecontroleerde bewegingen van de middenrifspier. Door het stotteren wordt stress, spanning en angst opgebouwd, waardoor het stotteren weer verergerd.

Zaak is nu om de fysieke oorzaak aan te pakken om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Wanneer je de middenrifspier vloeiend laat bewegen is stotteren onmogelijk. Wij bieden cursisten een tool, waardoor zij gegarandeerd vloeiend spreken. Hierdoor neemt het zelfvertrouwen toe. Door de beheersing van de middenrifspier, hetgeen gepaard gaat met een unieke ademhalingstechniek, word je rustiger en overwin je spreekangst. En wanneer je niet meer stottert verdwijnen stress en onzekerheid hiervoor als sneeuw voor de zon.

‘Stotteren heeft een fysieke oorzaak met psychische consequenties’

Ingrid Del Ferro