naar boven  

Stotteren bij vermoeidheid

05-03-2020

Een van de aspecten van stotteren is dat het fluctueert. Bepaalde periodes kan het spreken heel goed gaan en in andere tijden weer een stuk minder. Periodes kunnen dagen, weken maar ook maanden zijn. 

Stotterende mensen kunnen moeite hebben met bepaalde letters en woorden, dit verschilt per persoon. Deze mentale kwestie wordt gecreëerd door negatieve ervaringen met deze klanken. Zo komt het geregeld voor dat mensen moeite hebben met hun eigen naam en het lastig vinden om zich voor te stellen. Maar niet altijd, want het stotteren fluctueert.

Bepaalde gemoedstoestanden hebben een (negatieve) invloed op het spreken. Zo zijn zenuwen en spanning de bekendste emoties waarbij men vaak meer zal gaan stotteren. Daarnaast heeft vermoeidheid ook een impact op het vloeiend spreken. 

Vermoeidheid werkt dubbelop omdat het stotteren zelf al vermoeiend is. Spreken op de laatste uitademing en spreken op inademingen zijn vormen van stotteren wat zowel fysiek als mentaal ontzettend veel energie kan kosten. 

Daarnaast is het zorgen maken en de onwetendheid over toekomstige situaties waarin je kan gaan stotteren mentaal zwaar voor de gemoedstoestand.

Met de Del Ferro spreektechniek wordt er direct vloeiend gesproken waardoor het stotteren zelf geen oorzaak voor vermoeidheid meer is. Daarnaast is het een methode die toepasbaar is in vrijwel elke situatie waardoor mensen zich geen zorgen meer hoeven te maken over toekomstige situaties. 

Hierdoor wordt er al een brok aan nieuwe energie gecreëerd, krijgt het zelfvertrouwen een boost en verdwijnen spreekangsten. Na een periode is het stotterprobleem overwonnen en is het lichaam en hoofd vrij van het stotteren.