naar boven  

Stotteren belemmert het communiceren

05-03-2020

Stotteren is een spraakstoornis waarbij de spraakbeweging niet vloeiend verloopt. Klanken of lettergrepen worden verlengd of herhaald. Naast de zichtbare symptomen zijn er ook verborgen symptomen. Voorbeelden zijn het vermijden van situaties, bepaalde woorden of klanten omzeilen, angst om te spreken en een gebrek aan zelfvertrouwen. 

Door het stotteren kan de communicatie ernstig verstoord worden en krijgen de meeste mensen met een stotterprobleem hier ook geen vaardigheid in. Dit kan gevolgen hebben voor de toekomst, zowel sociaal als zakelijk. 

Veel stotterende mensen hebben meer last van het stotteren bij nieuwe situaties met onbekende personen. Zij zullen eerder de kat uit de boom kijken en niet veel zeggen, uit angst om te stotteren. Interactie met anderen en nieuwe vrienden maken wordt belemmerd door het stotteren.

Verliefd worden op het eerste gezicht en de man of vrouw van je dromen aanspreken is een mooi en romantisch verhaal. Helaas komt dit niet vaak voor bij iemand met een stotterprobleem. Deze spanning resulteert vaak in meer stotters waardoor iemand zich niet goed kan uiten en niet de gewenste indruk maakt op de ander.

Uiteraard zijn er ook mensen die deze uitdagingen aangaan, ondanks hun stotterprobleem. Helaas kan het dan voorkomen dat de vaardigheden tijdens deze vormen van communicatie ontbreken. 

Goede presentators lassen op de juiste momenten pauzes in, verheffen hun stem op de juiste momenten en maken er soms een beetje theater van om het publiek voor zich te winnen. Het versieren van een man of vrouw vergt ook bepaalde vaardigheden. In beide situaties wordt men beter naarmate zij dit vaker doen. Een persoon die stottert is vaak meer bezig met of de communicatie wel overgebracht wordt, dan de inhoud van wat er overgebracht wordt.

Door het toepassen van de Del Ferro Methode spreekt iemand met een stotterprobleem direct vloeiend. Met deze spreektechniek gaan mensen uitdagingen waardoor het zelfvertrouwen groeit en spreekangsten verdwijnen. Gesprekspartners zullen respect voor je hebben en luisteren aandachtig naar alles wat je communiceert.

Na een korte periode de Del Ferro spreektechniek toe te passen zal het stotterprobleem helemaal opgelost worden. In de toekomst kan er gefocust worden op andere vaardigheden van het communiceren en kan er lang en gelukkig geleefd worden met de partner van je dromen.