naar boven  

Ik stotter opeens wat nu?

05-03-2020

Stotteren begint meestal tussen het tweede en zesde levensjaar en kan worden veroorzaakt door een heftige of emotionele gebeurtenis, zowel positief als negatief. Andere keren is er geen enkele aanwijsbare reden. Sommige kinderen groeien op latere leeftijd nog ‘vanzelf’ over hun stotterprobleem heen. Een enkele keer kan het ook gebeuren dat stotteren pas op volwassen leeftijd begint.

Vaak ligt er dan een emotioneel trauma aan ten grondslag. Een ernstig auto ongeluk bijvoorbeeld kan een oorzaak zijn waardoor je opeens gaat stotteren. Ook onzekerheid die de pubertijd met zich meebrengt kan een trigger zijn voor plotseling stotteren. Het kan ook zijn dat iemand verborgen heeft gestotterd. Je hebt wellicht synoniemen gebruikt om het stotteren te verbloemen. Doordat je bijvoorbeeld met een nieuwe baan begint waar je wellicht veel meer moet gaan spreken of je wordt je geacht om presentaties te geven, waardoor het stotteren opeens kan ontstaan.

Het kan ook zijn dat je in een vreemde taal moet gaan spreken. Situaties waarin je niet jouw synoniemen kunt inzetten, waardoor het stotteren opeens de kop opsteekt.