naar boven  

Ik stotter maar heb een spreekbeurt. Wat nu?

05-03-2020

Voor veel mensen die nooit problemen met spreken ondervinden is het geven van een spreekbeurt al een dingetje, maar kan je je voorstellen wat voor een nachtmerrie het kan zijn voor iemand die stottert….

Hoe je je zou voelen wanneer jouw vlotte babbel jou in de steek zou laten? Wanneer je een spreekbeurt hebt, je hebt het perfect voorbereid, de woorden liggen op je tong, de hele klas is stil, alle aandacht op jou gericht….maar op het moment supreme, komt er geen woord (vloeiend) uit.

Hiermee kampen dagelijks 180.000 mensen in Nederland.

Zij stotteren. Van de buitenkant niets aan te zien en vaak hoor je ook niet dat ze stotteren omdat ze kunstenaars zijn geworden in het razendsnel verzinnen van synoniemen. Deze mensen moeten in onze snelle wereld overleven. Maar het stotteren is een dagtaak 365 dagen per jaar. Geen dag even vrij.

Kan je je ook voorstellen wat een kick het is om deze mensen weer mee te kunnen laten doen in de snelheid van alle dag. Ze vloeiend te leren spreken.  Dat wat ze in hun hoofd hebben te laten zeggen. Dat ze anderen doen verstommen door hun rappe manier van praten. Dat de zinnen die jarenlang opgesloten zaten in hun hoofd, er nu uitrollen. Waardoor ze eindelijk een prachtig cijfer krijgen voor hun spreektbeurt. Dat is wat er gebeurt na het volgen van een intensieve training bij Del Ferro, waar o.a. dit soort situaties in groepsverband geoefend worden!