naar boven  

Stop het stotteren en alle trucjes

18-02-2020

Stotteren heeft zichtbare on onzichtbare vormen. Het blokkeren op letters en woorden of herhalen hiervan is voor een ander persoon hoorbaar. Het trekken van grimassen ziet een gesprekspartner. Dit zijn voor de buitenwereld typische vormen van stotteren. 

Een andere vorm van stotteren wat niet hoor- en zichtbaar is, zijn het gebruik van trucjes. Mensen die stotteren kunnen soms 10 zinnen (vloeiend) uitspreken om uit te leggen wat ze daadwerkelijk bedoelen en daarbij 1 woord te vermijden. 

Een simpel voorbeeld: je vraagt iemand waar diegene woont. De persoon antwoord vervolgens in de buurt van Amsterdam. Daarbij wordt de ‘D’ van ‘Diemen’ ontweken. Het klinkt soms als een apart verhaal, maar hierbij wordt niet zichtbaar gestotterd. 

Maar er zijn ook talloze voorbeelden van personen die jarenlang iets anders bestellen dan waarin zij trek hebben. Als iemand moeite heeft met de ‘K’ van ‘Cola’, kan het gebeuren dat er Fanta wordt besteld. Het gebeurt ook dat anderen voor diegene bestellen, omdat zij het wel vloeiend kunnen. Het zwijgen wanneer je iets wil zeggen is ook een vorm van stotteren.

Sommige mensen gaan lang door het leven met continu gebruik maken van trucjes en/ of zwijgen. Zij vertellen zelfs geliefden of goede vrienden niet dat zij stotteren, zo groot is de schaamte. Tot het moment dat zij er genoeg van hebben en zich aanmelden voor een cursus bij Del Ferro. Hierin leren mensen op dag 1 om eindelijk te zeggen wat als eerste in hen opkwam en tijdens de eerste lunch die lang gebeerde cola te bestellen.

Zij vertellen ons dat het als een bevrijding voelt om eindelijk te kunnen zeggen wat zij daadwerkelijk willen zeggen, niet continu bezig zijn met het stotteren en plaatsvervangende woorden.