naar boven  

Paulo stotterde alleen tijdens presentaties

07-02-2020

Mensen die stotteren delen ervaringen en kunnen als geen ander voorstellen wat voor gevoelens dit met zich meebrengt. Vaak stotteren mensen meer in gespannen en bepaalde situaties. Voorbeeld zijn het geven van een presentatie of spreekbeurt, hardop voorlezen, telefoneren en het ontmoeten van nieuwe mensen. Er zijn mensen die bij ieder woord en zin stotteren en anderen doen dit alleen in enkele gevallen.

Een perfect voorbeeld hiervan is Paulo uit Italië die alleen stotterde tijdens het geven van presentaties. Als marketingmanager van een groot internationaal bedrijf geeft hij een paar presentaties per dag, in persoon en door middel van video vergaderingen. Telefoneren, zichzelf voorstellen en andere spreeksituaties zijn geen probleem voor hem.

Deze enkele situatie was voor Paulo reden genoeg om de 5-daagse Del Ferro cursus te volgen. Het interesseerde hem weinig of hij weinig of veel stotterde en andermans mening over hem of zijn stotteren. Paulo vond dat het stotteren tijdens presentaties hem in de weg stond om te groeien in zijn professionele carrière.

Vanaf dag 1 gaf Paulo zich over aan de docenten en respecteerde hij de methode en de opbouw. Hij wist dat hij nu een investering moest maken om later zijn doel te bereiken. Persoonlijk zag hij weinig voortgang in zijn proces omdat hij tijdens de cursus weinig werd uitgedaagd. Getuige zijn van de metamorfose van anderen inspireerde hem wel de adviezen en proces van de cursus te blijven volgen.

Aan het einde van de cursus vroeg Paulo of hij de techniek ook moest toepassen in situaties wat hij niet als uitdagingen beschouwt. De docenten bevestigden dit omdat hij zijn behendigheid moest behouden voor wanneer hij ging presenteren. Ga de methode maar testen tijdens je eerste presentatie en trek dan je conclusies.

We kregen een bericht van Paulo op maandag, de eerst dag terug op werk na de cursus:

¨Ik heb vandaag drie presentaties gedaan en heb daarbij geen één keer gestotterd! Deze waren allemaal tijdens een video vergadering dus de volgende stap is om het in persoon te doen. Dit is fantastisch!¨

De kracht van de methode is dat het werkt en je eindelijk een techniek hebt waarbij je vloeiend spreekt, ongeacht de situatie. Het maakt niet uit of je veel stottert, weinig stottert of wat anderen vinden van jou(w) stotteren. Diep van binnen weet je of het stotteren jou belemmert en of je energie wil stoppen in het overwinnen hiervan.