naar boven  

Stopt stotteren vanzelf?

08-01-2020

Stotteren begint vaak in de jonge levensjaren van een persoon. Er zijn verschillende theorieën over hoe het stotteren ontstaat. Denk hierbij aan het meemaken van een traumatische ervaring, een plotselinge verandering in de thuissituatie of het nadoen van stotterende mensen. Ongeveer 4% van de kinderen stottert en zal dit tijdens de groei bij 3% van hen over gaan. 1% zal dus blijven stotteren zonder dat dit vanzelf over gaat.

Er zijn verschillende therapieën en methodes om het vloeiend spreken te verbeteren. Dit zal in periodes beter gaan omdat ook het stotteren fluctueert. Mensen die stotteren kunnen een goede dag, week of zelfs maanden hebben. Bij veel gevallen zal het stotteren toenemen als er meer spanning en drukte in het leven komt. 

Het toepassen van de Del Ferro methode zorgt ervoor dat er direct, vanaf dag 1, vloeiende zinnen uitgesproken worden. Het is een spreektechniek waardoor je het middenrif onder controle hebt. Sinds mensenheugenis is het bekend dat bij het zingen niet gestotterd wordt. Dit komt omdat men ook hier het middenrif onder controle heeft.  

Het stotteren zal dus niet vanzelf over gaan met het kan wel overwonnen worden door het toepassen van de Del Ferro methode in het dagelijkse leven. Het middenrif zal gewend raken aan de constante vloeiende beweging. Daarnaast zal door het succesvol volbrengen van uitdagingen het zelfvertrouwen stijgen en de onzekerheden dalen totdat alle spreekangsten verdwenen zijn en er geen techniek meer nodig is om vloeiend te spreken. Het stotteren stopt definitief.