naar boven  

Spreekangsten overwinnen

08-01-2020

Door negatieve gebeurtenissen kunnen mensen spreekangsten ontwikkelen voor bepaalde situaties. Dit kan negatief worden ervaren door vervelende reacties van de medemens of omdat dit persoonlijk als onprettig en schaamtevol wordt ervaren. 

Mensen stotteren over het algemeen meer als zij gespannen zijn. Het geven van een presentatie, hardop voorlezen, aanspreken van een groep (onbekende) mensen, in een drukke plek communiceren of jezelf voorstellen zijn voorbeelden van situaties waar mensen met een stotterprobleem spreekangsten voor kunnen ontwikkelden.

Het bijvoorbeeld herhaaldelijk blijven vastlopen op je naam kan ervoor zorgen dat men het ontmoeten van nieuwe mensen uit de weg gaat. Indien toch de naam moet worden gezegd kunnen hier allerlei trucjes voor worden gebruikt. Denk aan het uitprinten van een boekingsbevestiging of het laten zien van een naamkaartje.  

Tijdens de studie dienen studenten en scholieren te presenteren en hardop voor te lezen. In deze situaties kan het voorkomen dat stotterende mensen niet uit hun woorden kunnen komen en hiervoor spreekangsten ontwikkelen. Zij kunnen bijvoorbeeld uitgelachen zijn door andere of zich hier zelf ontzettend voor schamen.

De Del Ferro methode is een spreektechniek waarbij er direct vloeiend wordt gesproken en waarmee deze uitdagingen succesvol kunnen worden volbracht. Succesvol omdat er vloeiend wordt gesproken en de boodschap duidelijk kan worden overgebracht. Succes zorgt voor een stijging in het zelfvertrouwen, daling van onzekerheden waardoor de spreekangsten keer op keer steeds minder worden. Onze cursisten blijven uitdagingen aangaan tot alle spreekangsten zijn verdwenen en de verschillende situaties geen uitdagingen meer zijn.

Het stotteren is overwonnen en niks staat meer in de weg om jezelf voor te stellen, de telefoon op te pakken of een presentatie te geven.