naar boven  

Sri Lanka 5-daagse cursus

07-01-2020

Enkele maanden geleden werd Del Ferro benaderd door een Duits echtpaar om Ayesh, een 26-jarige jongen in Sri Lanka, te helpen van zijn stotterprobleem af te komen. Ayesh was de chauffeur en gids tijdens hun vakantie in Sri Lanka. Zij bemerkten hoe het stotteren Ayesh beperkte in zijn dagelijks leven en bij het uitoefenen van zijn beroep. Door het stotteren werd zijn frustratie soms zo groot, dat hij stiller was dan dat hij zou willen zijn. De strijd die Ayesh voerde met het stotteren was voor hen zo aangrijpend dat zij besloten hem te helpen zodat hij een volwaardig leven kan leiden. Een leven zonder stotteren…. Bij thuiskomst contacteerde ze een Duitse logopediste die hen doorverwees naar Del Ferro.

Toen Ingrid Del Ferro dit hoorde, was zij zo geroerd door dit prachtige verhaal dat zij direct besloot om niet alleen Ayesh, maar vanwege de armoede en de huidige situatie in Sri Lanka, meerdere Sri Lankanen de kans te geven om gratis de 5-daagse Del Ferro cursus te volgen.

Zo is Dennis Ensing, docent en ex-cursist van het instituut op 17 december 2019 begonnen aan onze 5-daagse cursus met vijf ontzettend gemotiveerde (jonge)mannen uit Sri Lanka in het plaatsje Beruwala aan de oost kust van het eiland. De leskamer was een gebouw in het hoekje van de grote tuin en gedurende de week werden we vergezeld door het gezang van vogels, klimmende reptielen en langs zwemmende krokodillen.

Tijdens de introductie ronde viel het op hoe open de cursisten waren. Zij beseften dat dit een gouden kans was voor hen en dat bleek al op de eerste dag. Kavi was gedeprimeerd door het stotteren en had zelfs een aantal keer aan zelfmoord gedacht. Muard, slechts 18 jaar meldde zich vaak ziek om (het spreken op) school te vermijden. Channa heeft als levensdoel om katholieke priester te worden echter belemmert het niet vloeiend kunnen spreken hem in zijn missie. Ayesh is trots op zijn dorp Beruwala en wil graag vloeiend toeristen kunnen rondleiden. Akila is al jaren bezig met zijn stotteren en voelt dat hij professioneel ontzettend wordt belemmerd door het stotteren.

Na een heftige introductie volgden brede glimlachen toen er vloeiend werd gesproken in fase 1. Het zal nooit vervelen om cursisten na 1 ochtend te zien glunderen als zij zich (eindelijk) zonder stotters kunnen voorstellen. In de pauze werden de 5 mannen onder aanvoering van de lokale Ayesh meegenomen naar een lunchplek om daar de methode te oefenen.

In de middag werden de ademhalingsoefeningen uitgelegd en veel geoefend met de cursisten. 

Op dag twee worden er altijd belangrijke thema’s voor de verdere voortgang van de week behandeld. Openheid en eerlijkheid van de cursisten is hiervoor nodig om een goeie samenwerking te creëren. 

Voor lunch is Dennis een keer meegegaan met de cursisten om hen te coachen de techniek net zo secuur toe te passen bij andere mensen. Dit leverde niet alleen vloeiende bestellingen, maar ook een lekkere lunch op.

De 5-daagse Del Ferro cursus heeft een rode draad maar omdat wij elke week met verschillende mensen en persoonlijkheden werken hebben de docenten de vrijheid om te improviseren. Zo voelde Dennis dat Muard uit zijn comfort zone moest komen en direct uitdagingen aan moest gaan. Hij nam Muard mee naar een kleine winkel om de hoek om daar bananen voor hem te bestellen. Hij glunderde bij terugkomst en omschreef zijn gevoelens als fantastisch. Dennis maakte ook gebruik van de Europese eigenaar van het hotel en andere gasten om de cursisten te laten inzien dat niet alleen zijzelf maar ook anderen genieten van hun proces.

Op de derde dag was er een grote ommekeer zichtbaar bij Akila. De rest van de week deed Akila wat hem geadviseerd werd wat werd uitbetaald in een geweldige stijging in zijn zelfvertrouwen. Niet alleen Akila maar iedereen deed zijn best, oefende veel en genoot van alle vloeiende zinnen.

De week vloog voorbij met nog meer uitdagingen, oefeningen en plezier in de methode. Kavi begon het geluk in spreken weer terug te krijgen en Channa kon eindelijk mooi omschrijven wat in zijn hoofd zat. Hij is uitermate geschikt om te (s)preken voor een grote groep mensen. Ayesh was vrolijk en sprak veel met zijn beste maat Pasi die hielp bij het hotel waar de cursus werd gegeven. 

Voor Dennis persoonlijk blijft de laatste dag het mooist. Allereerst spreken de cursisten op een techniek waar veel vaardigheid en snelheid inzit. Daarnaast komen zij aan nadat zij de avond van de uitdagingen zijn aangegaan en gaan zij ook nog twee mooie grote uitdagingen aan tijdens de lessen.

Dit keer werd Dennis op donderdagavond al beloond toen hij in een lokaal restaurant aan zijn rijst met curry zat. Muard, Kavi en zijn vrouw gingen daar ook toevallig eten en zij glunderden van oor tot oor. De uitdagingen gingen fantastisch en dat staken zij niet onder stoelen of banken.

Dit was de juiste spirit voor de laatste dag waarin er werd voorgelezen en getelefoneerd. Voor vele mensen die stotteren zijn dit grote uitdagingen. Voor het telefoneren was de vrouw van Kavi bereid een medewerker van een restaurant te spelen. Elk persoon nam rustig zijn tijd om hun tafel te reserveren en bleef geconcentreerd tot het einde. Een geweldige boost in hun zelfvertrouwen en opluchting dat de methode ook hier werkt was zichtbaar. 

Toch was het mooiste fragment van de week Muard zijn reactie na het voorlezen. Vol ongeloof keek hij toen hij zijn stuk zonder stotters had voorgelezen.

Deze cursus was en zal altijd speciaal blijven. Andere cultuur, paradijselijke lesruimte en de warme persoonlijkheden zullen me altijd bijblijven. Deze vijf mannen werden vrienden van elkaar en waren Del Ferro en alle anderen die bijgedragen hebben in dit project ontzettend dankbaar. Dennis zal Ayesh, Channa, Akila, Ayesh en Kavi blijven steunen in hun proces om het stotteren te overwinnen.