naar boven  

Stoppen met stotteren

13-12-2019

De algemene opinie is dat stotteren niet volledig te verhelpen is en daardoor leren mensen die stotteren dat ze moeten leven met het stotteren. 

Echter, men kan stoppen met stotteren. Door het volgen van een stottertherapie bij Del Ferro kan stotteren volledig overwonnen worden.

Er bestaan verschillen theorieën over het ontstaan van stotteren. Del Ferro focust zich echter op het stoppen van stotteren en geeft haar cursisten de middelen om vloeiend te spreken.

Tijdens het stotteren maakt het middenrif ongecontroleerde bewegingen, hierdoor produceert deze ademhalingsspier geen vloeiende luchtstroom tegen de stembanden, hetgeen resulteert in stotteren.

Niemand stottert altijd. 

Er zijn een aantal situaties waar de meeste mensen die stotteren meer moeite hebben met spreken. Denk hierbij aan stress gerelateerde situaties. Dit zou kunnen zijn tijdens het geven van presentaties, telefoneren en/ of het ontmoeten van nieuwe mensen.

Als je de Del Ferro methode toepast, zorg je ervoor dat het middenrif vloeiend omhoog beweegt waardoor er vloeiende zinnen geproduceerd worden. Direct, op de eerste dag van de cursus, stop je met stotteren. Gedurende de cursus is er een opbouw van de techniek en tegelijkertijd wordt het steeds minder opvallend dat je nog iets toepast om vloeiend te spreken.

Aan het einde van de 5-daagse cursus lijkt de spreektechniek op hoe de rest van de bevolking praat maar het is wel zaak om de techniek in het dagelijkse leven nog een tijdje toe te passen. Jouw zinnen zullen vloeiend zijn en dit succes laat het zelfvertrouwen stijgen en onzekerheden afnemen.

Na een periode van trainen, heb je geen techniek meer nodig. 

Het stotteren is gestopt en spreekangsten behoren tot de verleden tijd.