naar boven  

Miami Del Ferro cursus om vloeiend te spreken en stotteren te overwinnen

10-11-2019

In de ‘sunshine state’ van Amerika zijn wij op 9 november begonnen aan onze eerste 5-daagse cursus en hebben we in Miami een diverse groep verwelkomt van 6 extreem enthousiaste en gemotiveerde cursisten. De groep bestaat uit 1 mevrouw, 2 jongens van 14 jaar, 2 mannen van rond de 30 en een meneer van 61 jaar. Ondanks hun verschillen, delen ze allemaal één gezamenlijk doel: het overwinnen van hun stotter probleem.

Dag 1: niet meer stotteren!

Dennis Ensing, de docent voor vandaag, begon de les met een introductie en liet een video zien van hemzelf toen hij nog stotterede. Dennis is een van onze docenten die vroeger zelf cursist is geweest en door het toepassen van de Del Ferro methode heeft hij zijn stotter probleem compleet overwonnen. Het verschil tussen de video en hoe Dennis nu spreekt is net als dag en nacht en laat de cursisten zien wat ook zij kunnen bereiken.

De cursisten hebben zich vervolgens ook geïntroduceerd en deelden hun motivaties om van het stotteren af te komen. Twee werden erg emotioneel en lieten hun tranen de vrije loop. Stotteren is meer dan het niet kunnen uitspreken van woorden en zinnen. Mensen kunnen het gevoel krijgen dat ze niet hun ware zelf kunnen zijn en sommigen vinden dat ze niet het maximale uit hun leven kunnen halen. Anderen gaven voorbeelden van (spreek)situaties die zij ontweken, zowel tijdens hun werk als in hun sociale leven. Iedereen herkende en kon zich verplaatsen in het verhaal van de anderen wat het groepsgevoel vanaf de start direct versterkte.

Nadat fase 1 van de Del Ferro methode was uitgelegd werden er, zoals altijd, direct vloeiende zinnen uitgesproken. Waar sommigen dezelfde ochtend nog moeite hadden om zichzelf te introduceren, konden ze nu zichzelf vloeiend voorstellen. Er volgde een algeheel applaus voor elk van hen, dik en dik verdiend! Een cursist zei zelfs dat het ‘amazing’ voelde om zo te spreken.

Tijdens de lunchpauze hadden de cursisten aan zichzelf bewezen dat er met de methode ook buiten het klaslokaal vloeiend werd gesproken. De cursisten kregen de ademhalingsoefeningen uitgelegd voor het laatste thema van de dag werd behandeld: het terugkijken van de eerste video opname. Om een probleem op te lossen, moet men hun probleem onder ogen zien en dit gebruiken als motivatie om zich volledig in te zetten.

Hun reactie op het zien van hun eigen video was moeilijk, hard, confronterend en pijnlijk om naar te kijken.

Dag 2: uitdagingen aangaan zonder te stotteren

Door persoonlijke omstandigheden is Ingrid Del Ferro een dag later ingevlogen om vanaf de tweede dag van de cursus in Miami les te geven.

Ingrid begon de dag met gesprekjes om de cursisten te leren kennen en om ze gelijk feedback op de methode te geven. Door uitgebreid te oefenen verbeterde ieder zijn of haar techniek. Hierna werden ook de ademhalingsoefeningen gecontroleerd, de twee dingen die zij gister hebben geleerd.

Vervolgens werden twee hele belangrijke thema’s behandeld. De eerste was om de cursisten het inzicht te vergroten dat zij nu een investering in hun tijd en inzet moesten maken om in de toekomst hiervan te profiteren. Om de cursisten te herinneren hoe zij zichzelf voelden toen zij stotterden. Dennis, aan het einde van het thema, werd zelf emotioneel toen hij sprak vanuit zijn eigen ervaringen en hoe gelukkig het hem maakt tot op de dag van vandaag dat hij zijn stotteren heeft overwonnen.

Ingrid legde in het tweede gedeelte van de ochtend uit dat de cursisten ontzettend veel moesten oefenen. Net als vele dingen in het leven, oefening baart kunst! Hoe meer je traint, hoe meer vaardigheid je creëert in het toepassen van de methode. Daarnaast krijgt het zelfvertrouwen een enorme boost, worden onzekerheden weggenomen tot dat de spreekangsten compleet zijn verdwenen. De cursisten moeten elke mogelijkheid aangrijpen om te spreken, spreken en nogmaals spreken.

Het mooiste moment van de dag was tijdens de lunchpauze. Onze cursisten gingen tijdens de pauze naar een restaurant om de hoek waar zij de Del Ferro methode niet kenden.

Een van onze mannelijke studenten van rond de 30 jaar ging als eerste de uitdaging aan met zijn hoofd omhoog en borst vooruit. Uiterst geconcentreerd bestelde hij zijn eten. Een fantastisch voorbeeld en de dame achter de kassa was onder de indruk toen haar werd uitgelegd welk proces hij doorging.

Na de lunch legde de student uit wat er door zijn hoofd ging: ¨Volle bak, ik geef mijn alles! ¨ Hij groeide en groeide de rest van de dag. Hij sprak de ene zin na de andere zin vloeiend uit, een wezenlijk verschil met hij hoe de eerste dag binnen kwam.

In de middag werd de volgende fase uitgelegd. Hun inzet en oefeningen op dag 1 gaf hen een mooie start in fase 2. Ieder kreeg de smaak snel te pakken en er waren veel zinnen van elke cursist. Als we iemand uit de hotellobby hadden gehaald en in de kamer gezet had diegene niet het volgende kunnen denken: deze mensen hebben een paar dagen geleden nog gestotterd…

Dag 3: positief zelfbeeld

De dagen gingen hard in het zonnige Florida en we begonnen met kleine interviewtjes per cursist. De groep ging erg goed en de helft werd al geadviseerd om door te gaan naar de volgende fase. We raken er nooit aan gewend om te horen dat mensen 24u niet gestotterd hadden. Dezelfde mensen die nog geen twee dagen geleden bijna bij iedere zin stotterden. Gedurende de cursus zien wij bij personen een complete metamorfose en worden zij vrolijker en gelukkiger.

Tijdens de lunch stonden de cursisten voor een extra uitdaging. Er was een camera aanwezig om hen te filmen tijdens het lunchen. Zij concentreerden zich op hoe zij hun eten bestelden en blokten alle afleidingen met de Del Ferro methode. 

Na lunch werd er een mentaal thema behandeld: positief denken. Jaren van stotteren, jaren van slechte ervaringen en twee levens leiden kan van invloed zijn op hoe mensen over zichzelf denken. Ingrid vroeg wat hun eigenmening was en bijna allen reageerden met een negatief antwoord…

Daaropvolgend kwamen pas de positieve kenmerken. Stotteren kan ervoor zorgen dat mensen een negatief zelfbeeld creëren.  

Het is tijd om de rollen om te draaien! De studenten moeten zichzelf op de eerste plek zetten, hun goede kwaliteiten liefhebben en het overwinnen van het stotteren op prioriteit nummer 1 zetten! Anderen zullen ontzettend veel respect hebben voor hun proces, het belangrijkste is dat de cursisten dat ook voor henzelf hebben.

Dag 4: Wake-up call!

Op dag vier van de cursus heerste er bij enkele cursisten een passieve houding. Een van onze jongere studenten zat stilletjes in de hoek en had niet de instelling en houding wat er verwacht werd in deze fase van de cursus. Na een ‘wake-up call’ van de docenten werd hij emotioneel. Het gewenste resultaat volgde snel. Hij kwam sterker terug dan ooit en was de rest van de dag een voorbeeld voor de hele groep. De jonge cursist was actief, secuur en produceerde de ene na de andere vloeiende zin.

Omdat het al de voorlaatste dag van de cursus was werden de cursisten voorbereid op de toekomst. Ze moeten waken voor overmoed en slordigheid als zij weer thuiskomen. 

Het middagprogramma was pure vreugde. Hierin werd fase 4 uitgelegd wat ontzettend veel lijkt op hoe mensen daarbuiten spreken. De inzet en oefeningen van de eerdere dagen resulteerde in een fantastisch niveau bij ieder van de groep. 

Op dit tempo kon er nog meer geoefend worden en werden uitdagingen besproken. Onze enige vrouwelijke cursist vond het een grote uitdaging om voor een groep over zichzelf te praten. Dennis kon niks anders dan deze voorzet inkoppen en liet haar voor de groep zitten en iets over zichzelf vertellen. Ze zette de angst om in actie en sloot zich af van alle emoties en afleidingen. Het kon niet beter gaan en de hele groep was trots op haar!

Vervolgens was het de opdracht om vanavond in het Aventura winkelcentrum, een van de grootste winkelcentra van Florida, uitdagingen aan te gaan. De avond van de uitdagingen is altijd geweldig omdat cursisten ontzettend veel lol hebben en het vloeiend spreken in verschillende situaties een enorme boost in het zelfvertrouwen teweegbrengt.

Dag 5: einde van de cursus om het stotteren te overwinnen

Het was een geweldige week met een fantastische groep. Zoals verwacht kwamen de cursisten na de avond van de uitdagingen binnen met een brok zelfvertrouwen. Dit was nodig voor de laatste paar uitdagingen van de week. Telefoneren en hardop voorlezen zijn in de regel grote uitdagingen voor mensen die stotteren. Dit wordt ook vaak vermeden. Deze attitude komt door vele negatieve ervaringen. Dit ombuigen naar positieve ervaringen is de sleutel tot succes want telefoneren en hardop voorlezen behoren tot dagelijkse activiteiten. 

In een willekeurige volgorde sprak iedereen met de man van onze vrouwelijke cursiste. Hij sprak geduldig met ieder en was verbaasd over dat iedereen vloeiend hun verhaal deed. De verbazing was hoorbaar in zijn stem toen iemand hem vertelde dat vijf dagen geleden telefoneren een absolute onmogelijkheid was. Er volgden tranen van vreugde en zelfs een van de moeders liet het allemaal gaan. Haar zoon had alleen durven dromen om zo vloeiend te spreken.

Dezelfde student ging kort daaropvolgend zijn volgende uitdaging aan: hardop voorlezen. Zijn Engels docent had voor hem besloten dat hij geen beurt kreeg bij hardop voorlezen omdat hij stotterde. Dat had een grote deuk in zijn zelfvertrouwen gecreëerd en hij voelde zich minder dan zijn klasgenoten. 

Het ging briljant en twee overwinningsvuisten werden de lucht in gegooid. Hij ging de uitdaging aan, sprak vloeiend en werkt hard om zijn zelfvertrouwen stapje voor stapje terug te krijgen. 

De laatste dag is echt een geweldige dag. Wat de studenten bereiken in 5 dagen is ongelofelijk. Deze laatste dag was er een extra uitdaging. De cursisten werden gevraagd om een presentatie te geven, voor een professionele camera. Kan je het je voorstellen om met een stotterprobleem voor een groep mensen in een camera een presentatie te geven…

Het ging fantastisch, ik kan het niet anders omschrijven. Allereerst wilde iedereen als eerst om te laten zien hoe goed ze het konden. Daarnaast was hun concentratie top en werden er ook emotionele verhalen verteld. Ze waren kalm, uiterst gefocust op hun doel en boven alles: vloeiend!

De cursus naderde langzaam haar einde en zowel Ingrid als Dennis legden uit wat van hun werd verwacht met vele persoonlijke voorbeelden en van andere cursisten. Ontzettend veel spreken en daarbij uitdagingen aangaan zal het zelfvertrouwen blijven vergroten, onzekerheden doen afnemen tot dat alle spreekangsten verdwenen zijn.

Het was ook voor de docenten een uitdagende groep waardoor het groepsgevoel en de band tussen hunzelf en naar de docenten een is om nooit te vergeten. Het voelde als een familie met een gezamenlijke droom en allemaal ontzettend toegewijd en gemotiveerd om hun stotteren te overwinnen. 

Onze eerste Amerikaanse 5-daagse Del Ferro cursus was een groot succes met vele om te volgen!