naar boven  

Welke stotters zijn er?

23-10-2019

Stotteren is uniek. Elk persoon stottert op zijn of haar eigen manier. Stotters kunnen wel in bepaalde categorieën worden onderverdeeld en bij Del Ferro maken wij een onderscheid in acht stottervormen. Een persoon kan alle 8 stottervormen hebben en een ander kan maar last ondervinden van een aantal.

Een van de twee, voor de buitenwereld, meest bekende stottervormen is het blokkeren op- of herhalen van: letters, woorden of hele zinsdelen. Het blokkeren of herhalen gebeurt op de harde letters. Denk daarbij aan het uitspreken van b-b-bal. Niet alleen letters worden herhaald maar ook woorden en soms ook hele zinsdelen: Mijn naam is B-b… mijn naam is B-b… mijn naam is Benjamin.

De tweede meest bekende stottervorm is het verlengen van letters. Dit gebeurt op de zachte letters. Een voorbeeld hiervan is: Mijn naam is Ssssssuzanne.

Stotteren lijkt een beetje op schrikken, er wordt ingeademd. Tijdens een inademing beweegt het middenrif omlaag waardoor het geen luchtstroom tegen de samengetrokken stembanden perst. Men probeert te spreken op een inademing terwijl dit niet mogelijk is.

Naast het spreken op een inademing is spreken op het laatste beetje uitademing ook een stottervorm. Met het laatste beetje lucht zegt iemand toch wat hij al die tijd probeerde te zeggen. Deze stottervorm is voor de meeste mensen die stotteren ook fysiek erg vermoeiend.

Het spreken met opzettelijke spaties is een stottervorm waardoor de logica in een zin verdwijnt. Op een plek waar het niet hoort stopt iemand met spreken omdat diegene onzekerheid voor een bepaalde letter of woord voelt. 

Een fysiek kenmerk aan stotteren is het spreken met grimassen. Het gezicht, de ogen en de mond van een persoon kunnen bepaalde bewegingen maken. Vaak heeft iemand die stottert zelf niet door wat voor grimassen er worden getrokken en kan dit vrij heftige vormen aannemen.

Een van de twee zwaarste stottervormen is het gebruiken maken van trucjes, iets wat een gesprekpartner totaal niet doorheeft. Mensen die stotteren buigen hele zinnen om zodat zij duidelijk kunnen maken wat zij willen overbrengen. Misschien heeft iemand wel 6 zinnen nodig terwijl hij of zij 1 bepaalde zin in het hoofd had. Een voorbeeld:

¨Benjamin, waar kom je vandaan? ¨

¨Uit de hoofdstad van Nederland! ¨

Benjamin antwoordt met een quiz om die ‘A’ van Amsterdam niet te hoeven zeggen. In feite zeg je wat anders dan wat je echt zou willen zeggen en dat is stotteren.

De zwaarste stottervorm is het zwijgen wanneer je iets wil zeggen. Iemand, bijvoorbeeld de docent of een collega, stelt een vraag in het algemeen en eigenlijk wil je het antwoord zeggen maar doe je het niet omdat je onzekerheid voelt voor een woord of letter. Je zwijgt…

Met de Del Ferro methode leer je een techniek waarbij je vloeiend spreekt en eindelijk alles kan zeggen wat je wil zeggen. Door alle uitdagingen vloeiend te volbrengen verdwijnen al je spreekangsten en behoren alle acht stottervormen tot het verleden.