naar boven  

Stotteren accepteren? Onzin!

01-10-2016

Op 22 oktober is het Wereldstotterdag. Dat is broodnodig, want nog steeds is de reguliere logopedische stottertherapie in Nederland gericht op acceptatie! En dat is gelijk het grootste probleem. Acceptatie van een probleem waar je 100 procent vanaf kan komen, houdt herstel tegen. Jarenlang horen kinderen en hun ouders van welwillende logopedisten dat het stotteren nooit helemaal over zal gaan. Daarom wil het Del Ferro Instituut heel graag de discussie aan over deze zeer ouderwetse en achterhaalde aanpak die onbedoeld schade aanricht.

Wereldstotterdag staat dit jaar in het teken van het vroegtijdig signaleren van stotteren bij kinderen. Fantastisch thema, want zodra een kind in aanraking komt met de huidige logopedische manier van werken, wordt het geleerd om het stotteren te omarmen. Als je dat jarenlang hoort, wordt het steeds lastiger om er echt vanaf te komen. Het zoeken naar oorzaken van het stotteren is niet aan ons. Tot nu toe is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat stotteren erfelijk is of een psychologische achtergrond heeft. Toch worden ouders die bij de logopedist komen hier keer op keer mee geconfronteerd. Hierdoor voelen ouders zich schuldig en kinderen komen niet daadwerkelijk van het stotteren af. Sterker nog, in veel gevallen wordt het kind een vloeiender manier van stotteren aangeleerd, omdat dit prettiger zou zijn. In andere gevallen wordt de ouders geadviseerd om mee te stotteren, zodat hun kind zich meer geaccepteerd zou voelen.
Op deze manier gaan kinderen soms jarenlang wekelijks naar logopedie, zonder het gewenste resultaat. Therapie om te leren leven met stotteren leidt voor veel kinderen tot frustratie, verdriet, angst en ze voelen zich vaak eenzaam. Met veel ontwikkelingsproblemen tot gevolg. Deze moeizame therapie is uiteraard het gevolg van verkeerd onderwijs binnen de logopedie-opleiding, die de Von Riper Methode hanteert. Deze Amerikaanse logopedist ging uit van het acceptatiemodel en stierf als stotteraar. Deze therapie vermindert het probleem wellicht, maar genezen zal het nooit.

Een van de methodes die wel werkt, werd in 1978 in Nederland ontdekt. Door het trainen van de middenrifspier zijn de afgelopen 38 jaar al duizenden mensen voorgoed van hun stotterprobleem af. Ondanks de tegenwerking vanuit het reguliere circuit, is dit een wetenschappelijk beproefde methode die daarom al jaren wordt vergoed door zorgverzekeraars.
Als we het probleem dus zien voor wat het is, is het wel degelijk op te lossen. Binnen twee minuten kunnen stotteraars een volzin uitspreken. Dit lijkt een truuk, maar gaat samen met een enorme mentale training en wilskracht om van het stotteren af te komen. Met name als je hebt geleerd dat het stotteren nooit zal verdwijnen, is het enorm lastig om opnieuw die motivatie en geloof in de oplossing te vinden. De twijfel is immers al gezaaid bij ouders en kind. Daarom gaat Del Ferro voor Wereldstotterdag graag in discussie om zo de huidige werkwijze in Nederland te verbeteren. Want we hebben een gemeenschappelijk doel; een blij kind met een stottervrij leven.

Del Ferro
+31 (0)20 676 1196
info@delferro.nl