naar boven  

Cursus

Privé coaching voor ouders


Privé coaching voor ouders

Begint jouw kind te stotteren? Dan weten wij als geen ander hoe radeloos je je kunt voelen. 

Veel ouders maken zich zorgen wanneer hun kindje begint te stotteren. Begrijpelijk uiteraard. Vaak weten zij niet hoe ze nu het beste hiermee om moeten gaan.

Wij adviseren om zo jong mogelijk te starten om iets te doen tegen het stotteren, zodat een hoop leed bespaart kan blijven. Het is alleen wel van groot belang dat kinderen weten dat ze stotteren en dat ze er vanaf willen komen. Dit besef komt vaak zo rond het 5e/6e levensjaar. Vóór die tijd is het kind zich vaak nog niet bewust dat het stottert en is therapie voor het kind niet aan te raden.

Del Ferro biedt speciaal voor ouders van stotterende jonge kinderen een uiterst praktische cursus aan, waarin je leert hoe om te gaan wanneer je kind stottert. Ook krijg je een deel van de unieke Del Ferro techniek aangereikt, waardoor je rust ervaart en inzichten krijgt hoe vloeiend sprekend verloopt. Op deze manier kan je spelenderwijs met je kind oefenen waardoor het leert hoe zij zonder stotteren kunnen spreken.

Wanneer ontstaat een stotterprobleem?
Stotteren begint meestal tussen het tweede en zesde levensjaar. Op deze leeftijd overkomt het veel kinderen dat zij een periode minder vloeiend spreken: ongeveer 4% herhaalt woorden, hakkelt of struikelt wel eens over wat ze willen zeggen. Dat is ook niet zo vreemd: praten is een ingewikkeld proces dat veel oefening vraagt. Op deze leeftijd neemt de woordenschat enorm toe, maar de kennis over zinsbouw en de spreekmotoriek zijn nog niet zo goed ontwikkeld.

Dit struikelend spreken, dat overigens heel ontspannen gebeurt, wordt primair stotteren genoemd. Het verdwijnt in de regel vanzelf weer. Maar een deel van deze kinderen, één op de drie, stottert écht, of gaat dit doen na een periode van primair stotteren. De haperingen veranderen dan: van ontspannen worden ze gespannen.

Na het struikelen over woorden door enthousiasme of haast, ontstaat het échte, secundair stotteren. Je kunt dit goed zien: kinderen blijven dan bijvoorbeeld telkens hangen op dezelfde letters, vermijden bepaalde woorden of situaties, gaan fluisterend spreken en wijzen liever iets aan dan dat ze het benoemen. Ook is duidelijk dat ze zich ongemakkelijk voelen wanneer ze er niet uitkomen. Dan kunnen ook de lichamelijke reacties beginnen; de ongecontroleerde bewegingen van het gezicht en/of ledematen, het rood worden, de tong uit de mond persen, met de voet of hand mee tikken en in het ergste geval, om het woord er maar uit te krijgen, het zichzelf slaan.

Met meer dan 40 jaar ervaring weten de docenten bij Del Ferro als geen ander de beste manier om op de juiste wijze kids en ouders te begeleiden en hen handvatten te geven hoe het beste om te gaan met de allerkleinsten die beginnen te stotteren. 

 

Praktische informatie:

  • Privé coaching van 3 x een half uur 
  • Geschikt voor ouders van kinderen t/m 6 jaar
  • De training kan op ons instituut of online plaatsvinden
  • Kan ook worden gevolgd in het Engels of Duits
  • Plan jouw privé sessie via info@delferro.nl

 

aanmelden